Novel·la negra: 25 llibres recomanats per a Sant Jordi 2017

imunoz27620559 barcelona  barcelones  20 10 2014   icult     entrevista con170324143809

imunoz27620559 barcelona barcelones 20 10 2014 icult entrevista con170324143809

10
Es llegeix en minuts

Barcelona, Madrid, Atenes, Mont-real, Roma, Londres, Dublín, Maine, Florència, París, Managua, Boston, Zagreb, Aosta, Boston... Aquests són els escenaris dels títols de novel·la negra que hem seleccionat per als amants del gènere. Sí, també hi són l'Oslo de Jo Nesbo i el Reykjavík d'Arnaldur Indridason. Però l'allau escandinava ja ha passat, i convé seguir ampliant horitzons.

LA SED / LA SET Jo Nesbo. Roja y Negra / Proa. 19,90 euros

Gelosia, ambició i vampirisme són els temes de l'onzena novel·la del detectiu Harry Hole. A 'La set', el seu torturat Harry Hole segueix tenint malsons, encara que s'ha casat amb Raquel, és professor de l'acadèmia de policia, se sent feliç i vol que tot continuï així. Però un assassinat d'algú que es mou per les xarxes de cites li desperta la set de seguir perseguint els criminals i li fa trencar el compromís que tenia amb la seva dona.

SOL DE MAYO / SOL DE MAIG Antonio Manzini. Salamandra. 19 euros

El policia romà exiliat a l'alpina Vall d'Aosta Rocco Schiavone es mostra en la seva quarta novel·la menys corrupte, més venjatiu i igual de malhumorat que en les anteriors. Segueix la pista del desconegut que va intentar assassinar-lo i va acabar amb la vida d'una amiga en l'entrega anterior, ‘Una primavera de perros’, i els intents d'esborrar les pistes de la trama mafiosa que va desvelar en aquell llibre.

AZUL MARINO Rosa Ribas i Sabine Hofmann. Siruela. 17,95 euros

Final de la trilogia dedicada a Ana Martí, periodista i filla de periodista republicà durant els anys 50 a Barcelona. A ‘Azul marino’ col·labora amb la brigada criminal de Via Laietana i la Policia Militar de la US Navy en la investigació de la mort d'un dels mariners que recalaven al port de Barcelona. Conflictes diplomàtics, policies de bufetada fàcil, explotació femenina i vicis sinistres en l'alta societat.

EL OBJETIVO DEL CRIMEN / L’OBJECTIU DEL CRIM X. R. Trigo. Ediciones B. 18 euros

Xulio R. Trigo comença amb aquesta novel·la una sèrie en què combinarà fotografia i novel·la negra a partir del personatge d'Erika Ernemann. Deportada pels russos juntament amb 200 treballadors de Contax per trasplantar la fàbrica de càmeres a Kíev, acaba treballant com a fotògrafa per a la policia de la RFA i topa amb el seu passat a la Barcelona de 1961 quan és enviada a investigar la mort de dues compatriotes seves. 

OFFSHORE Petros Màrkaris. Tusquets. 19 euros

Petros Màrkaris s'ha rendit i, després de quatre llibres dedicats a la crisi grega i el seu impacte en els casos que investiga el comissari Kostas Jaritos, s'ha llançat a una ficció en què la gestió miraculosa d'un nou partit polític sortit del no-res ha tret del pou el seu país de la nit al dia. Però quan els diners es mouen a cabassos, alguna cosa lletja pot estar passant. I això indiquen algunes morts.

LLÁMAME MÉNDEZ Victoria González Torralba. Planeta. 19,50 euros

En l'última novel·la del comissari Ricardo Méndez, Francisco González Ledesma feia caure el seu personatge abatut per les bales. Per tancar el cercle, només quedava la novel·la sobre la joventut de Méndez que el seu creador es va deixar al tinter: ‘Llámame Méndez’, l'escriptura de la qual ha assumit la seva filla Victoria González. Les claus per entendre un policia “que té maneres fatxes però que és sensible a les injustícies”.

SANGRE EN LOS ESTANTES Paco Camarasa. Destino. 19,90 euros

El comissari sortint de BCNegra, l'exllibreter de Negra y Criminal, ens explica molt del que sap sobre el gènere negre i algunes de les anècdotes que han protagonitzat els autors que ha vist passar per Barcelona. Per Camarasa, queden fora dels límits del gènere les novel·les detectivesques, però dins aquells textos que mostren el més fosc de la societat en què vivim (o que volem conèixer).

AGUACERO Luis Roso. Ediciones B. 19 euros

En la seva primera novel·la, Luis Roso situa la trama en uns anys 50 que encara són ple franquisme però en què les ferides de la guerra no són tan immediates com en la dècada anterior. El mínim perquè siguin el magma ocult que explica els assassinats que es cometen en un imaginari poble de la serra de Madrid on s'està construint un d'aquells pantans de Franco. Roso aconsegueix dibuixar un policia franquista creïble i sense caricatura.

UN HOME CAU Jordi Basté i Marc Artigau. Rosa dels Vents. 17,90 euros

Jordi Basté ha publicat la seva primera novel·la, 'Un home cau', un 'thriller' escrit a quatre mans amb el dramaturg Marc Artigau. L'autoria de les diferents parts del text ha quedat repartida entre Basté i Artigau: el primer ha creat la veu de l'investigador Martínez, i el segon, la d'un membre d'una família burgesa de Barcelona esquerdada per la petició de ser objecte d'eutanàsia del pare i un fratricidi.

EL JUEGO DE LA LUZ Louise Penny. Salamandra. 19 euros

Tercera de les novel·les protagonitzades per l'inspector en cap Armand Gamache, de la policia del Quebec, que han sigut objecte de merescuda recuperació per part de Salamandra. Retrat d'uns personatges i un territori, però també misteri detectivesc: una pintora desconeguda triomfa sorprenentment amb una exposició a Mont-real, però després del ‘vernissage’ una crítica d'art que va ser amiga seva apareix morta.   

LAS SOMBRAS DE QUIRKE / FINS I TOT ELS MORTS Benjamin Black. Alfaguara / Bromera. 19,90 euros

El patòleg criminal Quirke es nega a acceptar la temporada de repòs que li prescriu el metge. De manera que continua al peu del canó, i quan un cotxe s'estavella i incendia, no està disposat a admetre que tot ha sigut un accident. John Banville, que considera mig de debò mig de broma el seu àlter ego Black com el seu “bessó idiota”, confessa que un Quirke insà l'ajuda perquè no “acabi sent un personatge avorrit”.

LA PAREJA DE AL LADO / LA PARELLA DEL COSTAT Shari Lapena. Suma / Rosa dels Vents. 18,90 euros

Fa uns dies, el nostre crític Ramon Ventura sospesava quina de les novel·les que aspiraven sense reserves a convertir-se en les successores de ‘La noia del tren’ tenia més condicions per atraure legítimament els lectors de Paula Hawkins, i es va pronunciar per aquesta, un ‘domestic noir’, un ‘thriller familiar’, com en vulgueu dir, en què una nena de sis mesos desapareix mentre els seus pares estan sopant a casa dels veïns.

ASESINATO EN EL COMITÉ CENTRAL Manuel Vázquez Montalbán. Planeta. 8,95 euros

Les novel·les de Pepe Carvalho estan tornant de manera ordenada a les llibreries en forma d'edició de butxaca i amb portades d'aire ‘vintage’, mentre Carlos Zanón continua preparant un ‘remake’ del personatge de Manuel Vázquez Montalbán que ha suscitat expectació. De moment, Planeta ja ha reeditat ‘Asesinato en el Comité Central’, ‘Los mares del sur’, ‘La soledad del mánager’ i ‘Tatuaje’.

MIS MOMENTOS Andrea Camilleri. Duomo. 16,80 euros

Andrea Camilleri ja no hi veu, dicta els seus llibres, però tot i així la seva productivitat és desbordant. Es presenta en aquest Sant Jordi amb tres títols recents: l'últim Montalbano, ‘Un cau d'escurçons’ / ‘Un nido de víboras’, una novel·la de suspens contemporani, ‘No em toquis’ / No me toques’, i unes memòries fragmentàries, agregades a partir de brillants relats amb personatges clau en la seva infància, en la seva formació o en la vida cultural italiana.

LA CANCIÓN DE LAS SOMBRAS John Connolly. Tusquets. 19,90 euros

El xoc cataclísmic entre les forces ocultes i demoníaques que surten de les ombres i el venjatiu detectiu (i moltes coses més, a mesura que se'ns va revelant) Charlie Parker ja s'acosta en el 14è llibre de la sèrie de llibres de John Connolly, que va començar amb ‘Todo lo que muere’. En aquesta ocasió, a un mal tel·lúric i ancestral que s'amagava reere el crim s'hi suma el dels antics criminals de guerra nazis.

UN MISTERIO EN TOLEDO Anne Perry. Ediciones B. 19 euros

Una nova novel·la protagonitzada per Charlotte i Thomas Pitt, amb una investigació al Londres victorià que en aquesta ocasió té una extensió en la ciutat espanyola de Toledo, a la recerca de l'assassí que ha acabat amb dos seguidors d'una expatriada espanyola que predica un evangeli revolucionari i l'ha fet desaparèixer a ella. Tot pot acabar, a més, desencadenant un incident internacional.

EL OFICIO DEL MAL / L’OFICI DEL MAL Robert Galbraith. Salamandra. 20 €

La tercera novel·la que J. K. Rowling ha firmat amb el pseudònim que ha reservat per al gènere negre, es dedica a alimentar la creixent intimitat entre Cormoran Strike, el detectiu mutilat de guerra i fill ocult d'una estrella del rock, i la seva ajudant i aspirant a investigadora, Robin. A més, tots dos han de perseguir els quatre sospitosos d'haver-los enviat al despatx la cama amputada a una dona assassinada.

BETTÝ Arnaldur Indridason. RBA. 19 euros

Abans que Arnaldur Indridason optés definitivament per la novel·la negra nòrdica en la seva variant més insular i introspectiva, l'islandès va fer un intent amb el ‘thriller’ a l'americana, amb advocats, armadors i una seductora ‘femme fatale’. La novel·la té un gir que transforma en gran mesura el que s'ha llegit fins a aquell moment i fa que el lector hagi de ser conscient dels prejudicis que han pesat sobre ell fins aleshores.

EL COMISARIO BORDELLI Marco Vichi. Duomo. 18 euros

Primera de les sis novel·les protagonitzades pel Carvalho de Florència, el comissari Bordelli, quinquagenari i solitari, amant de la bona taula, amic dels seus amics, comprensiu amb els petits delictes a què aboca la fam. La millor porta d'entrada a unes històries en què l'atmosfera se superposa a la trama criminal. Nostàlgia amable de la Itàlia dels anys 60 i de la transformació de la seva ciutat.

LA MARCA DE LA SANGRE Patricia Cornwell. Ediciones B. 19,50 euros

Amb motiu del seu aniversari, la doctora Scarpetta es disposa a volar a Miami quan descobreix set monedes a la paret del darrere de casa seva. De sobte li sona el mòbil i el detectiu Steve Marino li informa que s'ha comès un assassinat a cinc minuts de distància: un professor de música de l'institut ha rebut un tret mortal. Kay Scarpetta es veurà enmig de la persecució d'un franctirador i assassí en sèrie.

EFECTO DOMINÓ Olivier Norek. Roja y Negra. 17,90 €

Olivier Norek va ser policia durant 15 anys al 93, el districte Seine-Saint-Denis, una 'banlieue' parisenca amb molta criminalitat. Va bolcar les seves experiències en el personatge del capità Coste, que protagonitza aquí el seu tercer cas: una presó infernal, un segrest, una banda criminal, un assassí serbi, un pederasta i més d'un assassinat. Tot està connectat. I el 90% d'això, explica l'autor, són experiències reals.

LA DAMA DE ZAGREB Philip Kerr. RBA. 19 euros

Philip Kerr continua omplint en les seves novel·les els pocs buits que queden en la biografia de Bernie Gunther, el policia berlinès amb simpaties socialdemòcrates que es veu obligat durant la guerra a entrar a les files de les SS i atendre els encàrrecs dels jerarques nazis de més rang. En aquesta ocasió viatgem a una incursió en el salvatgisme dels ústaixes croats i al gris final del detectiu en la postguerra.

LA SACUDIDA Fernando Goitia. Ediciones B. 19 euros

A 'La sacudida' Goitia situa, enmig de la catàstrofe de l'huracà 'Mitch' que va cobrir com a periodista, un etarra penedit, perseguit encara pels seus antics correligionaris, i un antic guerriller convertit en sicari. La història de dos assassins que busquen la redempció, el joc de miralls entre dues situacions tan diferents, les de Nicaragua i Euskadi, i un ús realista però saborós de l'espanyol centreamericà.

TEMPS DE RATES Marc Moreno. La Magrana. 16 €

Notícies relacionades

Marc Moreno va guanyar la vuitena edició del premi Crims de Tinta de novel·la negra en català. Editor del segell especialitzat en el gènere Llibres del Delicte, hi havia publicat fins ara les seves primeres quatre novel·les. La trama d'aquesta última gira al voltant d'una motxilla plena de cocaïna que va canviant de mans i que submergeix en un dilema moral el protagonista, que se la troba per sorpresa i l'amaga sota el llit.

ESE MUNDO DESAPARECIDO Dennis Lehane. Salamandra. 19 €

'Ese mundo desaparecido' tanca una ambiciosa trilogia poblada de gàngsters i fantasmes del passat. Joe Coughlin fa anys que va deixar enrere el seu passat en el crim organitzat irlandès de Boston i està semiretirat a Florida, on exerceix de conseller del clan mafiós Bartolo. Però els enemics i les culpes del passat tornen per amenaçar-lo. Una novel·la que segons Lehane “tracta sobre el fet de fer-se gran”.