Novel·la històrica: 10 llibres recomanats per a Sant Jordi 2017

icoy36788459 theros170107203321

icoy36788459 theros170107203321 / Quique Garcia

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

LA FADA NEGRA Xavier Theros. Destino. 20,50 euros

Xavier Theros ha guanyat el premi Josep Pla d'aquest any amb una novel·la que transita per un període i un succés, la revolta de la Jamància el 1843, poc reconstruïts per la novel·la històrica, potser perquè la ciutat no vivia cap moment de fervor patriòtic i estava per altres coses: revolucions, demolicions, modernitzacions, generals amb estàtua a la Ciutadella i afició a bombardejar… i algun crim de propina.

VENJANÇA Andreu Claret. Columna. 19 euros

Andreu Claret aprofita els anys que ha passat per motius laborals a Alexandria per situar-hi amb verisme una novel·la d'intriga. Una nord-americana que s'ha instal·lat a la ciutat egípcia per escriure una novel·la es veu immersa en l'assassinat d'un amic antiquari, a causa d'un text presumptament de la científica hel·lenística Hipàtia que posaria en qüestió elements de la història del cristianisme.

LOS ASESINATOS DE CARTAGO Gisbert Haefs. Ediciones B. 19 euros

L'escriptor alemany ha alternat la traducció i edició de les obres de Brassens, Borges i Bob Dylan a l'alemany amb l'autoria de novel·les policíaques i històriques. L'èxit d''Aníbal' l'ha fet tornar a la civilització arrasada de Cartago. En la seva última novel·la, el cap de la guàrdia de la ciutat, Bomilcar, ha de solucionar tres assassinats i acompanyar una delegació a l'amenaçadora Roma, en vigílies de la segona guerra púnica.

LA PERLA NEGRA Claudia Casanova. Ediciones B. 19,50 euros

Claudia Casanova va començar una prometedora carrera en el camp de la novel·la històrica que va interrompre per centrar-se en l'edició. Ara torna amb aquesta novel·la, protagonitzada per una trobadora i lladre pèl-roja que prepara a la Narbona del segle XII la venjança contra la família noble que va enviar la seva mare a la foguera acusada de bruixa. Les aventures d'Isabeau de Fuòc i el mercenari Guerrejat transcorren en ple auge del catarisme.

GUERREROS DE LA TORMENTA Bernard Cornwell. Edhasa. 25 euros

La novena de les novel·les de la sèrie de saxons, vikings i normands en què s'ha basat la sèrie de la BBC i Netflix ‘El último reino', de la qual justament ara s'està començant a emetre la segona temporada. Aquí Eduard, fill del rei Alfred, i el guerrer Uthred s'han d'enfrontar a l'amenaça renovada de vikings arribats des del nord de la Gran Bretanya i des de la veïna illa d'Irlanda.

TEUTOBURGO Valerio Massimo Manfredi. Grijalbo. 20,90 euros

El popular autor d'‘Alexandros’ ha triat novel·lar la batalla de Teutoburg, en què Armini, el germànic educat com a oficial romà, va acabar posant-se al capdavant del seu poble per exterminar al bosc de Teutoburg tres legions romanes enviades per August. Manfredi se centra en la tensió entre Armini, mitificat pel nacionalisme alemany amb el nom de Hermann, i el seu romanitzat germà petit, Flavi.

EL ESPÍA DEL REY José Calvo Poyato. Ediciones B. 20 euros

José Calvo Poyato reivindica la il·lustració espanyola al segle XVIII en les figures del navegant i científic Jorge Juan i del ministre de Ferran VI, el marquès de l'Ensenada, que va intentar posar al dia la marina reial. En la seva novel·la, Jorge Juan actua com a científic enviat davant la Royal Society de Londres i com a espia per obtenir informació vital a les drassanes britàniques per reconstruir la marina de guerra espanyola.

RUBRICATUS Isabel García Trócoli. Edhasa. 24 euros

La petita ciutat de Bàrcino té poca bibliografia novel·lesca, i un episodi, la seva fundació en una regió ocupada fins llavors per assentaments ibèrics i la ciutat republicana de Baetulo. Protagonitzen aquesta novel·la, que pren el nom del riu rogenc que desembocava a tocar de l'assentament ibèric de Montjuïc, el Rubricatus (actual Llobregat), un veterà cinturó, la filla d'una família patrícia i els últims nobles laietans.

LAS CADENAS DEL DESTINO Sebastián Roa. Ediciones B. 23 euros

Notícies relacionades

Sebastián Roa, un policia nacional que ha destacat per una acurada documentació i un nervi narratiu sense recursos fàcils en les seves primeres novel·les, tanca aquí la trilogia dedicada a la invasió de les taifes d'Al-Andalus pels fanàtics almohades, la derrota dels dividits reis cristians, els seus enfrontaments intestins i la seva victòria final a les Navas de Tolosa. El rerefons polític és més evident en el desenllaç.

BONASTRUC EL JUEU Miquel Fañanàs. Columna. 20 euros

Miquel Fañanàs ha triat forçar una mica la cronologia històrica per poder barrejar en una mateixa trama el rei Jaume I, Ramon Llull i el savi rabí Bonastruc ça Porta. L'interès de Llull per l'islam i el judaisme i les persecucions contra els hebreus els portarà a establir una relació que convertirà el doctor il·luminat a uns plantejaments interreligiosos encara més audaços que els que va llegar en les seves obres.