ARQUEOLOGIA

Trobades vuit mòmies en una tomba intacta d'un alcalde faraònic a Luxor

El mausoleu està molt decorat i a més dels sarcòfags conté centenars d'estatuetes mortuòries i màscares de fusta

 

  / EFE / AHMED TARANH

1
Es llegeix en minuts

Una missió d’arqueòlegs egipcis ha descobert una tomba intacta pertanyent a un alcalde de l’antiga ciutat de Luxor de la dinastia XVIII faraònica (1550-1295 abans de Crist) que conté vuit mòmies, segons va informar ahir el Ministeri d’Antiguitats egipci.

El mausoleu va ser trobat a la zona de Dra Abu al-Naga, situada a la riba occidental del Nil, i va pertànyer a un alcalde anomenat Ausrihat. A l’interior s’hi han trobat vuit mòmies, deu sarcòfags i centenars d’estatuetes funeràries o ushebtis, segons va detallar el cap de la missió arqueològica i director del Departament d’Antiguitats de Luxor, Mustafa Waziri, que va afegir que la tomba està «completament intacta» i molt decorada, amb inscripcions i dibuixos de colors a les parets.

Un portaveu d’Antiguitats al Caire va xifrar en 1.500 les estatuetes d’ushebtis. Segons l’encarregat de l’excavació, la importància de la troballa radica en la posició destacada que ocupava el propietari de la tomba, però sobretot en el fet que es troba intacta. «A la zona de Dra Abu al-Naga, la majoria de les tombes ja han sigut descobertes o quan es van trobar estaven saquejades», va explicar per telèfon a l’agència Efe. El fet que estigués enterrada a sota d’una gran quantitat de terra i pedres probablement hagi contribuït a fer que ningú l’hagi localitzat fins al moment. Waziri va afegir que els arqueòlegs creuen que, a partir d’aquest enterrament, es podria accedir a altres tombes que també estarien intactes. 

ENTERRAMENT NOBLE

AFP / STRINGER

Desenes d''ushebtis' dels trobats a la tomba.

Notícies relacionades

La tomba té el típic estil dels mausoleus dels nobles, en forma de la lletra T, amb un pati obert, una sala rectangular i una cambra interna. A la sala rectangular s’ha trobat un sarcòfag de fusta en bon estat i un pou de nou metres de profunditat que es comunica amb dues habitacions. A l’habitació oriental s’han localitzat centenars d’'ushebtis', màscares de fusta i la nansa del sarcòfag.

Al final de la cambra interna s’ha trobat un amagatall amb sarcòfags ornamentats amb colors en bon estat, que contenia mòmies embolicades amb lli de la dinastia XXI (1969-943 aC). En aquesta zona també hi havia nombrosos ushebtis tallats en ceràmica, terracota i fusta, juntament amb vasos de diferents mides.