Història: 20 llibres recomanats per Sant Jordi 2017

8
Es llegeix en minuts

El 2017 és l'any del centenari de la revolució soviètica. Però la història l'escriuen els guanyadors i l'aniversari de la revolució del febrer ha passat una mica desapercebut i el sector editorial sembla estar esperant la revolució bolxevic d'octubre (o novembre, segons el nostre actual calendari gregorià). De moment, alguns dels títols més interessants són reedicions de clàssics de referència, escrits arran de l'obertura d'arxius que va portar la caiguda de l'URSS.

EL SIGLO DE LA REVOLUCIÓN Josep Fontana. Crítica. 28,90 euros

Fontana va més enllà del seu ‘Por el bien del imperio’ en una història del món des del 1914 fins a la mateixa victòria de Trump, després de quatre dècades d'“un procés accelerat de desigualtat sense que hi hagi forces amb capacitat de frenar-lo”. “El que es diu en aquest llibre es podria resumir en el que Warren Buffet va dir fa tres o quatre anys, que la guerra de classes existeix i l'ha guanyat la seva classe, que és la dels rics”, resumeix. 

LA LUCHA POR LA DESIGUALDAD Gonzalo Pontón. Pasado & Presente. 29 euros

L'editor i historiador analitza “el creixement de la desigualtat inherent al capitalisme” en un període clau de la seva evolució, el segle XVIII. Pontón sosté que aquell segle de creixement europeu no va millorar, sinó al contrari, les condicions de vida en el pla material, i en el cultural va crear un mite, el de la il·lustració, que encobreix la nul·la sensibilitat social dels pensadors d'aquell Segle de les Llums.

BREVE HISTORIA DE LA REVOLUCIÓN RUSA Mira Milosevich. Galaxia Gutenberg. 19,90 euros

La sociòloga sèrbia ofereix una mirada panoràmica i a la vegada sintètica que comença amb les causes de l'esclat de la Revolució russa i prossegueix analitzant les circumstàncies que van permetre que els bolxevics pugessin al poder, planteja el règim com un instrument de domini totalitari, veu en el consens social un dels motius de la seva pervivència durant set dècades i acaba relatant la seva dissolució.

LA REVOLUCIÓN RUSA Orlando Figes. Edhasa. 35 €

Els grans títols disponibles sobre la revolució del 1917 no són, fins ara, novetats editades pensant en l'efemèride, sinó reedicions d'algunes de les obres de referència. Més equilibrat que Richard Pipes, Figes també dibuixa el complex panorama de la resistència blanca i ajuda a rescatar les raons de menxevics, socialrevolucionaris o anarquistes ucraïnesos, tots els revolucionaris oblidats. 

EL TREN DE LENIN Catherine Merridale. Crítica. 22,90 euros  

Si el 2017 és l'any del centenari de la revolució russa, el mes d'abril és el d'un esdeveniment que va determinar el seu curs: l'enviament per part dels alemanys d'un vagó segellat amb els líders bolxevics disposats a evitar una sortida reformista a la crisi russa i, sobretot per als seus patrocinadors, a treure l'imperi de les files dels Aliats. “Un viatge que va canviar el món”, narra Catherine Merridale.

CARTAS DESDE LA REVOLUCIÓN BOLCHEVIQUE Jacques Sadoul. Turner. 28 euros

Jacques Sadoul, enviat com a diplomàtic a Rússia entre l'octubre del 1917 i el maig del 1918, dona compte en la seva correspondència amb París del dia a dia de la revolució i de la reacció de les potències occidentals davant el seu desenvolupament. Una crònica directa de la revolució i de com va poder seduir tanta gent, començant pel mateix Sadoul, fundador del Partit Comunista francès. Aquesta mirada des de dins mai s'havia publicat en castellà.

DINASTÍA Tom Holland. Ático de los Libros. 26,90 euros

A ‘Rubicón’, l'historiador i divulgador del món antic Tom Holland va traçar un paral·lelisme entre l'erosió de les llibertats als EUA durant l'era Bush i la caiguda de la república romana. Aquí, en un llibre sobre la primera dinastia imperial, fundada per August, va evitar els paral·lelismes. El va escriure durant l'era Obama, i per a la seva sorpresa ha acabat a la Casa Blanca algú tan semblant a Neró o Calígula.

LOS EMPERADORES DE ROMA David Potter. Pasado & Presente. 29 euros

El biògraf de Constantí retrata humanament i políticament tots els emperadors de Roma. De la pervivència de l'imperi d'Orient, amb l'emperador ungit d'un valor sacre, i la caiguda del d'Occident, Potter en treu la conclusió que l'èxit (i el fracàs) dels emperadors va dependre de fins a quin punt van representar “el sentit moral de la societat” (en cada moment, la ‘virtus’, la victòria…) Una idea que encara pot ser vigent.

UN ESPÍA EN LA TRINCHERA Enrique Bocanegra. Tusquets. 21,90 euros

Enrique Bocanegra recorre l'itinerari de Kim Philby per la guerra civil espanyola. Les inconcretes ordres dels seus superiors perquè intenti assassinar Franco mai van estar ni tan sols a prop de complir-se, però la seva proximitat com a corresponsal del ‘Times’ davant els rebels li va construir el currículum necessari per convertir-se en el màxim infiltrat de l'URSS en els serveis secrets britànics en la postguerra.

NACIONALISME ESPANYOL I CATALANITAT Joan-Lluís Marfany. Edicions 62. 25 euros

Joan-Lluís Marfany firma una provocadora i extensíssima anàlisi sobre el projecte polític de la burgesia catalana durant els dos primers terços del segle XIX: la construcció del nacionalisme espanyol modern relegant el català a antigalla del passat. El mite de la Renaixença ha projectat cap a aquest període el que va passar després, l'emergència del catalanisme davant el rebuig central a aquest espanyolisme perifèric.

LA VOLUNTAT I LA QUIMERA Jordi Casassas. Pòrtic. 17,50 euros

Recapitulació sobre el Noucentisme com a moviment cultural desenvolupat en una Barcelona que actua com a satèl·lit de París, i com a moment de l'evolució del catalanisme polític. Jordi Casassas recorda que l'impuls del Noucentisme, una reacció estabilitzadora enfront del passat i de les agitacions del canvi de segle, “va constituir una fita de la qual Catalunya en va viure molt de temps i en alguns casos encara ho continua fent”.

JOSÉ ANTONIO. REALIDAD Y MITO Joan Maria Thomàs. Debate. 23,90 euros

Al cap de 80 anys de l'execució de José Antonio, l'especialista en la història de la Falange firma la biografia de referència del líder feixista, una labor que no és fàcil per la necessitat de desbrossar el culte martirial que va distorsionar la seva figura durant el franquisme. Thomàs diu no haver sentit “ni empatia ni tampoc hostilitat envers el personatge”, i que ha intentat caracteritzar-lo com el que va ser, “un líder feixista”.

SOTA LES BOMBES David Iñíguez i David Gesalí. Angle. 23,90 €

Una reconstrucció plàstica dels bombardejos que van patir les ciutats i la costa catalanes durant la guerra civil, dels intents a càrrec de la defensa aèria per combatre'ls, i de la defensa passiva per mitigar-ne els efectes. Amb tot, és alguna cosa més que un àlbum il·lustrat: ha anat acompanyat d'una investigació de les fonts documentals, amb troballes en alguns casos inèdites pel que fa a arxius estrangers.

LA GUERRA DE LOS 200 AÑOS David Abulafia. Pasado & Presente. 25 euros

El gran coneixedor de la història del Mediterrani antic i medieval posa en el context adequat els diferents episodis de la lluita que la casa de Barcelona i la d'Anjou, una branca lateral de la família reial francesa, van mantenir durant dos segles pel domini del sud de França i Itàlia. Un pols que va heretar la monarquia hispànica i va marcar la seva política internacional durant alguns segles més.

ELS GÜELL Andreu Farràs. Edicions 62. 20,90 €

Andreu Farràs opina que “hi ha cognoms que han arribat més alt, però no n'hi ha cap que hagi sigut influent durant tant de temps en la història de Catalunya” i que il·lustri tan bé “les contradiccions i divisions" en què s'ha desenvolupat la seva burgesia. Cada una de les generacions dels Güell reuneix anècdotes saboroses, ha estat present en moments clau de la cultura catalana, de la industrialització del país i de la política.

ATLES MANUAL D’HISTÒRIA DE CATALUNYA VOL. II Víctor Hurtado. Rafael Dalmau. 38 €

Aquest segon volum abraça des de la unió efectiva del comtat de Barcelona amb el regne d'Aragó fins al tractat dels Pirineus. Un expert en cartografia històrica com Víctor Hurtado ha acumulat tot aquest saber fer després d'anys treballant per a Vicens Vives i Edicions 62. I Dalmau ha decidit  dibuixar “una història de Catalunya total”, en què la cartografia no és il·lustració, sinó que aconsegueix explicar la història.

SPQR Mary Beard. Crítica. 27,90 euros

'SPQR' és una història de Roma des del seu naixement fins a l'edicte de Caracalla, el moment en què, al concedir la ciutadania a tots els habitants de l'imperi, segons la seva autora la Roma clàssica passa a convertir-se en una altra cosa. Beard incorpora els nous enfocaments sobre la vida quotidiana de les classes baixes i obre el focus a la qüestió de gènere. Per ella, els romans són “interessants”, però ens adverteix que no esperem trobar en la seva història respostes per al present.

LA GRAN HAMBRUNA DE LA CHINA DE MAO Frank Dikötter. Acantilado. 30 euros

La megalomania del Gran Salt Endavant de Mao, obsessionat a emular el desenvolupament industrial d'Occident per la via ràpida, emulant els dèspotes de l'antiguitat amb obres faraòniques, va costar uns 55 milions de vides humanes. No va ser només un cas d'incompetència, argumenta Frank Dikötter en aquest llibre que posa veu a les víctimes de la “catàstrofe més devastadora de la Xina”, sinó d'indiferència davant el patiment humà.

LOS HOMBRES DEL SAS Ben MacIntyre. Crítica. 21,90 euros

Notícies relacionades

Èpica bèl·lica a dojo. El cos d'operacions especials britànic, l'Special Air Service, creat el juliol del 1941, ha donat accés als seus arxius al periodista Ben McIntyre. El regiment, naturalment, va ser dissolt al final de la guerra, i no hi ha documents comprometedors de les guerres que van venir després. Una de les unitats més informals de l'Exèrcit britànic.

HOMO DEUS Yuval Noah Harari. Debate / Edicions 62. 23,90 euros

Yuval Noah Harari és historiador, i va aconseguir donar una visió global de la història de la humanitat en el seu llibre anterior, ‘Sapiens’. És també un habilíssim narrador, i aquí utilitza aquest do per enganyar-nos, només una mica. El seu vaticini que els esforços combinats de l'enginyeria genètica i el control de les dades crearan una espècie de superhome és més aviat un avís: el preu que hauríem de pagar potser és massa alt.