L'última de...: 11 supervendes recomanats per a lectors fidels per Sant Jordi 2017

Xavier Bosch.

Xavier Bosch. / JOAN PUIG

4
Es llegeix en minuts

D'aquesta llista en sortiran probablement el 90% dels autors que ocuparan les llistes dels llibres més venuts per Sant Jordi que elabora el Gremi de Llibreters (i que segons el mateix gremi, sumen només el 5% de les vendes, mentre que la resta està dispersa entre ni més ni menys que 45.000 títols diferents). Són llibres que no necessiten promoció ni bones crítiques: els seus autors tenen una base de lectors fidels, que demanaran segurament als llibreters ‘l'última de...'

NOSALTRES DOS / NOSOTROS DOS Xavier Bosch. Columna / Planeta. 21 euros

Després d'uns primers passos en el camp del ‘thriller’, Xavier Bosch s'ha desinhibit en els seus dos últims títols abordant el romanticisme. A ‘Algú com tu’ va ser una fugaç història d'amor, a ‘Nosaltres dos’ una llarguíssima relació d'amistat al llarg de tota una vida sempre a punt d'arribar a alguna cosa méss. Però, ¿alguna cosa més?, es pregunta Bosch, que creu que l'amistat pot ser més profunda que l'amor.

EL QUE ET DIRÉ QUAN ET TORNI A VEURE / LO QUE TE DIRÉ CUANDO DE VUELVA A VER Albert Espinosa. Rosa dels Vents / Grijalbo. 16,90 euros

Un investigador genètic sord, una “noia especial amb un somriure infinit”, una mare desapareguda, un pare a punt de morir que com a ofici és buscador de nens perduts, té les seves arrels en les experiències de la seva infància... L'última novel·la d'Albert Espinosa manté el particular estil que l'ha convertit en un dels protagonistes de Sant Jordi dels últims anys.

MITJA VIDA / MEDIA VIDA Care Santos. Columna / Destino. 20,50 euros

El premi Nadal de novel·la del 2017 és un homenatge a la generació de dones que, educades sota les asfixiants normes de les escoles religioses del franquisme, van tenir la possibilitat de trencar amb elles. L'acció es desenvolupa amb un peu en un episodi escolar que va marcar un grup de nenes i una jornada simbòlica, el dia del 1981 en què, després de 42 anys de prohibició, es va aprovar la llei del divorci.

LA  SENYORA STENDHAL Rafel Nadal. Columna. 18,50 euros

Després de dos llibres memorialístics (ell prefereix parlar de novel·les de no-ficció) en què reconstruïa la seva genealogia familiar, Rafel Nadal ha passat a la ficció-ficció als dos títols següents. A ‘La senyora Stendhal’ torna a la Girona de la postguerra des del punt de vista d'un nen, amb dones que lluiten per fer tirar endavant les seves famílies i actituds personals que qüestionen els discursos maniqueus.

COMO FUEGO EN EL HIELO Luz Gabás. Planeta. 21 euros

L'autora de ‘Palmeres en la neu’ ha escollit com a escenari el Pirineu aragonès on ha viscut. El protagonista, Attua, es fa càrrec d'un balneari inspirat en el que encara existeix a Benasc. El marc temporal de la novel·la (del 1843 al 1868) defineix quins avatars viurà: el contacte amb la modernitat del veí del nord, els pioners del turisme romàntic, les convulsions polítiques.

ROSA DE CENDRA / ROSA DE CENIZA Pilar Rahola. Planeta. 21,50 euros

Pilar Rahola ha prosseguit la saga iniciada a  ‘Marina’, passant del segle XIX al segle XX: la Setmana Tràgica i els anys anteriors (1901-1909), un període sobre el qual sempre havia volgut escriure i que s'ha sentit capacitada d'abordar després de l'experiència dels seus llibres anteriors. A ‘Rosa de cendra’, les tensions entre catalanisme, lerrouxisme i anarquisme esclaten en el si d'una família.

EL LABERINT DELS ESPERITS / EL LABERINTO DE LOS ESPÍRITUS Carlos Ruiz Zafón. Columna / Planeta. 23,90 euros

Carlos Ruiz Zafón tanca finalment la tetralogia iniciada amb ‘L'ombra del vent’, i novament amb Daniel Sempere, aquell nen que descobria un llibre que li canviaria la vida, com a protagonista. Encara que coneixent ja la majoria de les claus del seu passat, i que van portar fins a la mort de la seva mare, Isabela. Segons l'autor, és el llibre de la sèrie menys gòtic i amb més intriga i misteri.  

UNA PROMESA A LA FI DEL MÓN / UNA PROMESA EN EL FIN DEL MUNDO Sarah Lark. Ediciones B. 19 euros

A la tercera de les seves trilogies situades a Nova Zelanda, Sarah Lark continua el camí iniciat a ‘El país del núvol blanc'. Una polonesa òrfena en plena guerra mundial aconsegueix ser enviada com a refugiada a Nova Zelanda i deixa enrere la seva germana. Allà s'enamora d'un jove pilot militar i intentarà construir una nova vida i una nova família malgrat el sentiment de culpa que arrossega amb ella.

FALCÓ Arturo Pérez Reverte. Alfaguara. 19,90 euros

Pérez Reverte ha creat un personatge que ha aprovat amb nota el primer examen per convertir-se en protagonista d'una nova sèrie: en aquest cas, dins del clàssic gènere de la novel·la d'espies. No és un Alatriste amb gavardina únicament perquè el sentit de l'honor d'aquell soldat dels terços es pot rastrejar difícilment en aquest cínic i seductor vividor que es converteix en agent dels serveis secrets de Franco durant la guerra civil.

ET DONARÉ TOT AIXÒ / TODO ESTO TE DARÉ   Dolores Redondo. Columna / Planeta. 21,90 euros

Notícies relacionades

Després de tancar la seva trilogia de la vall de Baztan, Dolores Redondo viatja a la novel·la per la qual va aconseguir el premi Planeta en un altre paisatge amb caràcter, la Ribeira Sacra gallega. Sense els elements sobrenaturals dels seus llibres anteriors però amb una trama que arrenca amb una mort que es vol fer passar massa aviat per accidental, empesa per l'avarícia, el sexe, sospites, el menyspreu i els prejudicis de classe.  

ELS VELLS AMICS / LOS VIEJOS AMIGOS Sílvia Soler. Columna / destino. 20,50 euros

Cinc joves estudiants de Belles Arts comparteixen un viatge a París per visitar una exposició de Gauguin que els marcarà durant tota la vida. L'amistat els segueix unint al llarg dels anys malgrat que les seves aspiracions de joventut es compliran o no de manera molt desigual, i no tots poden anteposar l'amor per l'art als canvis en les seves vides i a les exigències d'una vida convencional.