POLÈMICA

Missatges antisemites i anticristians en un còmic de Marvel

El dibuixant indonesi Ardian Syaf es disculpa a Facebook per les referències sectàries a 'X-Men Gold'

x-men2

x-men2

1
Es llegeix en minuts

El dibuixant musulmà indonesi Ardian Syaf s'ha disculpat aquest dimarts a les xarxes socials després d'introduir missatges considerats crítics amb el judaisme i el cristianisme en el primer número del còmic 'X-Men Gold' de l'editorial Marvel.

"La meva carrera està acabada. És la conseqüència del que vaig fer i ho assumeixo. Per favor, no més burla, no més odi. Espero que tot estigui en pau", va escriure en anglès Syaf en un missatge a Facebook al qual han reaccionat més de 3.900 usuaris.

"Les meves disculpes per tot el soroll. Adeu, que Déu us beneeixi. Us estimo a tots", afegeix el dibuixant, els dibuixos del qual també havien sigut entesos com un atac contra el governador de Jakarta, el cristià Basuki Tjahaja Purnama, més conegut com a Ahok.

El còmic 'X-Men Gold' relata les peripècies de la nova generació de mutants amb superpoders coneguts com els 'X-Men'.

MUTANT JUEVA

En una de les vinyetes del primer número, llançat dimecres passat, Syaf dibuixa un dels personatges, la mutant jueva Kitty Pryde, tapant parcialment el cartell d'una joieria ('jewellery' en anglès) de forma que destaca "jew", o jueva.

A la mateixa vinyeta, es llegeix en un edifici el número 212, en referència suposadament a la data d'una protesta de musulmans contra Ahok, que està acusat de blasfèmia, el 12 de desembre a la capital indonèsia.

El pròxim 19 d'abril, el governador es presentarà a la segona volta per a la reelecció sota la pressió de grups islàmics i les acusacions per blasfèmia per utilitzar un versicle de l'Alcorà en un acte de precampanya electoral, pel qual es va disculpar.

VERSICLE DE L'ALCORÀ

A més, un dels personatges del còmic, Colossus, porta una samarreta inscrita amb "QS 5:51", que fa referència a un versicle de l'Alcorà que, segons una interpretació radical, prohibeix als musulmans elegir un líder cristià o jueu.

Notícies relacionades

"És un número de Justícia. És un número d'Amor. El meu amor pel sagrat Alcorà... el meu amor per l'últim profeta, el Missatger... el meu amor per Al·là, l'únic Déu", va explicar Syaf que volia transmetre a l'introduir "212" i "QS 5:51".

Dissabte passat, Marvel va emetre un comunicat en què va anunciar que els missatges havien sigut introduïts sense el seu coneixement i que, a més de retirar els números en paper i les versions digitals, prendrà una "mesura disciplinària", que no va precisar.