ÒBIT

Mor l'escriptor mexicà que va denunciar els feminicidis a Ciudad Juárez

Sergio González Rodríguez, autor de títols com 'El hombre sin cabeza' o 'Campo de guerra', tenia 67 anys i va patir un infart a Mèxic

zentauroepp22344210 barcelona  07 05 2013  el escritor mexicano sergio gonzalez 170404132604

zentauroepp22344210 barcelona 07 05 2013 el escritor mexicano sergio gonzalez 170404132604

1
Es llegeix en minuts

L'escriptor i assagista mexicà Sergio González Rodríguez (1950), conegut pel seu treball de denúncia dels feminicidis de Ciudad Juárez, va morir aquest dilluns per un infart a Mèxic als 67 anys.

Sergio González va destacar per les investigacions sobre la violència a la fronterera Ciudad Juárez, un tema que va analitzar en diversos articles del diari 'Reforma' i en el llibre 'Huesos en el desierto'. Publicat el 2002, en aquest volum denunciava l'onada de feminicidis a la ciutat del nord de Mèxic, així com les repetides violacions i tortures a nenes i dones. Crims que emmarcava dins d'una trama de complicitat entre delinqüents, autoritats locals i cossos de seguretat, beneficiats pel context d'impunitat regnant al país.

PREMI ANAGRAMA D'ASSAIG 2014

'El hombre sin cabeza' (2009) va parlar dels usos rituals de la violència per part de grups criminals i a 'Campo de guerra' 'Campo de guerra'(Premi Anagrama d'Assaig 2014) va plantejar la imposició de la vigilància militar amb el pretext del combat contra el terrorisme.

L'escriptor es va llicenciar en Lletres Modernes a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM). Va exercir com a investigador de la Direcció d'Estudis Històrics de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història, també va ser guionista de la sèrie històrica televisiva 'México, siglo XX' i director de la publicació 'El Nacional Dominical'.

Entre altres reconeixements, Sergio González va obtenir el Periodisme Cultural Fernando Benítez 1995, l'Homenatge Nacional Fernando Benítez en la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara 2015 i el Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d'Expressió a Iberoamèrica 2013.

Notícies relacionades

La secretària de Cultura de Mèxic, María Cristina García Cepeda, ha lamentat "profundament" la mort de l'escriptor, i en un missatge en la xarxa social Twitter ha expressat el seu condol "als parents i al diari 'Reforma'", on treballava com a columnista.

L'escriptor Jorge Volpi ha defensat en el comunicat de l'INBA que González Rodríguez "va ser un dels cronistes fonamentals de la nostra època i, sobretot, d'alguns dels costats més foscos", particularment en la seva tasca com a cronista. Volpi va recordar que en la ficció també va explorar les ombres de la naturalesa humana.