Mor als 90 anys el filòsof i editor Salvador Pániker

Expert en filosofia oriental, va fundar l'editorial Kairós i va presidir l'Associació Dret a Morir Dignament

1
Es llegeix en minuts

L'enginyer, filòsof i editor Salvador Pániker (Barcelona, 1927) ha mort aquest dissabte als 90 anys. L'enterrament serà aquest dilluns 3 d'abril a les vuit del vespre al monestir de Pedralbes. 

Era doctor en filosofia i en enginyeria. Va ser professor de filosofia oriental a la Universitat de Barcelona. Era germà del també filòsof Raimon Panikkar (Pániker). Era fundador i director de l'editorial Kairós i president d'honor de l'Associació Dret a Morir Dignament d'Espanya. Va ser elegit diputat per la província de Barcelona en les eleccions generals espanyoles del 1977, dins de la llista d'Unió de Centre Democràtic. Però al poc temps va renunciar-hi i va deixar el seu escó a Juan de Dios Ramírez Heredia, primer diputat d'ètnia gitana.

UNIÓ D'ORIENT I OCCIDENT

Notícies relacionades

Amb Editorial Kairós, creada el 1964, Pániker va tractar de conciliar les seves dues genealogies –orient i occident –i les seves dues vocacions intel·lectuals –ciències i lletres--. La va crear amb qui llavors era la seva dona, la dibuixant i novel·lista Núria Pompeia. Partidari d'una educació multicultural, la seva idea era que tot lector de Kairós acabi sent el mestre de si mateix. Actualment la dirigeix el seu fill Agustín Pániker.

Pániker va rebre el Premi Internacional de Premsa i el premi Godó Lallana. Algunes de les seves obres més destacades són 'Los signos y las cosas', 'La dificultad de ser español', 'Conversaciones en Cataluña', 'Conversaciones en Madrid', 'Aproximación al orígen', 'Ensayos retroprogresivos' i 'Filosofia y mística', als quals se sumen una sèrie de llibres autobiogràfics.