Renaldo & Clara, aixecar-se i brillar

El grup liderat per Clara Viñals presenta 'Els afores', un salt cap al dinamisme, aquest dissabte a l'Auditori

jgarcia37595903 icult  fotos renaldo   clara170310154807

jgarcia37595903 icult fotos renaldo clara170310154807

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer que podia dir-se a l’escoltar 'Fent amics', primer single del nou disc de Renaldo & Clara, era: ¿qui sou vosaltres i què heu fet amb l’altre grup? On es podia esperar llanguiment hi havia energia, la penombra folk havia cedit pas a aires de pop cosmopolita… Això no sona a Vashti Bunyan, sinó als Cardigans contagiosos de l’època de 'Rise & shine'

Clara Viñals, la cap de tot això. Després del jazzístic 'Fruits del teu bosc' (2014), gravat en directe a l’estudi, es van plantejar «un disc diferent, més concís, pop i potent. Potent entre cometes; no deixem de ser nosaltres. Com que Víctor [Ayuso: guitarres i baix] havia muntat un estudi, ens vam prendre tot el temps que vam voler amb la producció».

'Els afores' és un disc brillant en tots els sentits: de climes lluminosos, melodies inspirades i arranjaments depurats al límit. Només dura 24 minuts, però durarà per sempre. Aquest és el propòsit de Viñals, fer cançons perfectes, on cada element tingui un sentit i una finalitat. "Li dono moltes voltes a les cançons fins que estan enllestides", explica. "M'intimida fer una cançó doelnta i deixar-la en un disc. Bé, dolenta per a mi, vull dir. Potser a algú li semblen dolentes". (Un apunt: qui digui això perdrà el seu carnet de melòman pop).

'Els afores' arrenca amb 'Laberint', cançó encara connectada amb l’anterior per la seva melodia juganera però mandrosa i la presència de l’acordió. És un pont cap a la ultrapop 'Monument', de producció tan pristina com creativa. La transparència es trasllada a una lletra innovadora per a Viñals per la seva sinceritat: això de «et mereixes un monument / i també el nom a un carrer» no és ironia, és amor. «Volia provar a veure si podia aconseguir-ho: la ultrasinceritat. Fins a arribar aquí em va costar. Quan escrius aquestes coses, al principi sona una mica estrany. Però així que ho  interioritzes sembla el millor».

SENYALS D'UN FUTUR

Viñals, que ara té 26 anys, va començar a fer música als 13, els dies d’institut. Els completistes de Renaldo & Clara (integrat per Clara Viñals, Víctor Ayuso, Hugo Alarcón i Lluís Bestard) han de saber que existeix una maqueta homònima del seu grup de llavors, tot de noies: Exterior. «Una maqueta –avisa ella– que tinc jo i les altres tres. Vaig fer com quatre cançons». No es va forçar a fer més, sempre va esperar a l’arribada d’una idea.

Notícies relacionades

Quan en va tenir unes quantes, ja amb 18 anys, es va aproximar al segell lleidatà Quadrant i a la primera va ser la vençuda: ells volien el primer epé. «Va ser un senyal que allò podia anar de debò. També vaig flipar quan Elefant, un dels meus segells favorits per grups com Camera Obscura i Le Mans, va voler treure les següents cançons [a l’epé del 2012 'Lilà']».

El debut llarg 'Fruits del teu bosc' i el seu single en equip amb Xavier Baró van acabar de consolidar la bona premsa, però amb Els afores haurien d’acabar també de conquistar el públic i permetre’s viure només de la música. Seria el més just. Potser utòpic, però just. Encara queden, misteriosament, entrades per al seu concert d’avui a l’Auditori (21.00 h) en el marc del Barnasants.