CELEBRACIÓ EN MARXA

'Turandot' tornarà al Liceu per celebrar els 20 anys del 'nou' teatre

Franc Aleu dirigirà el 2019 una 'revolucionària' versió de l'òpera de Puccini que commemorarà l'aniversari de la reconstrucció

Kaufmann, Domingo, Beczala, Hvorostovsky, Theorin, Zajick, Radvanosky i Kunde cantaran al coliseu les pròximes temporades

Franc Aleu presenta un avanç del ’seu’ Turandot.

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Turandot, títol de Giacomo Puccini que va obrir el teló del nou Liceu després d’una impressionant reconstrucció, tornarà el 7 d’octubre del 2019 al coliseu de la Rambla per commemorar els 20 anys de la reobertura, el 1999, després de l’incendi que va arrasar el teatre el 1994. Llavors l’actriu i directora Núria Espert es va encarregar de la posada en escena i ara serà Franc Aleu, habitual col·laborador de La Fura dels Baus, qui dirigirà escènicament l’òpera. Les primeres imatges mostrades ahir al Liceu juntament amb les línies mestres de la commemoració impacten. «El disseny escènic serà revolucionari i estarà basat en les noves tecnologies», destaca Aleu en el vídeo de presentació. 

Apostar per la qualitat artística és un dels principals objectius del Liceu. Salvador Alemany, president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu; Roger Guasch, director general del coliseu, i Christina Scheppelmann, directora artística, van explicar alguns d’objectius de cara a la commemoració davant un nodrit grup d’empresaris, mecenes, polítics i representants de la cultura.

Entre els presents hi havia Carme Forcadell, presidenta del Parlament; Enric Millo, delegat del Govern; José Luís Ayllón, secretari d’Estat de Relacions amb les Corts; Santi Vila, conseller de Cultura; Juanjo Puigcorbé, responsable de Cultura de la Diputació; Jaume Collboni, regidor de Cultura de l’ajuntament, i Valentí Oviedo, gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub). El compositor Albert Guinovart, el mestre Antoni Ros-Marbà i els cantants Josep Bros i Stefano Palatchi també van assistir a la presentació. 

GRANS VEUS

El Liceu, que aspira a consolidar-se com un teatre de grans veus, va anunciar que en les pròximes temporades comptarà amb primeres figures de la talla de Jonas Kaufmann, Plácido Domingo, Piotr Beczala, Dmitri Hvorostovsky, Iréne Theorin, Dolora Zajick, Sondra Radvanovsky i Gregory Kunde. El teatre té previst estrenar títols no escoltats mai abans al coliseu i presentar estrenes absolutes. Tot plegat sense oblidar la nova línia Off Liceu, que el 26 d’aquest mes obrirà la porta a la música contemporània amb concerts al Foyer. La nova proposta reforça l’obertura del Gran Teatre a altres estils amb Suite Festival i Músiques Sensibles.

Més enllà de la música, l’acte va servir per donar a conèixer els incentius fiscals extraordinaris que el Liceu tindrà fins al juliol del 2019 des que el 20è aniversari de la reconstrucció va ser declarat Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic pel Govern. Això permetrà a benefactors i empreses deduir cinc punts percentuals més al que està permès en la llei de mecenatge. El suport explícit als actes del 20è aniversari permetrà recuperar fins a un 90% de la donació, sempre mitjançant publicitat i promoció.

Notícies relacionades

En el seu discurs, Alemany, president de la Fundació del Liceu, va agrair el suport que les administracions públiques han donat al Gran Teatre i va ressaltar: «L’actual patrocini de les empreses no es pot veure com una despesa a fons perdut. El projecte de patrocini rep un retorn pel que fa a associació als valors i el prestigi del Liceu».

DESPLEGAMENT MUSICAL

L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigida pel seu titular Josep Pons, i el cor de la casa, peces imprescindibles en el projecte del Liceu, van tenir un gran protagonisme en la vetllada. Va obrir l’acte la Suite de l’òpera Carmen i el va acomiadar la famosa ària Nessun Dorma, de Turandot, interpretada pel tenor tenerifenc Jorge de León. A més, un paisà, l’aclamat cantant canari Celso Albelo, va oferir Partir degg’io… T’amo qual s’ama un angelo, de Lucrecia Borgia, de Gaetano Donizetti, i la soprano aragonesa Sabina Puértolas va fer gala de la seva pirotècnia vocal amb Je suis Titania la blonde, de l’òpera Mignon, d’Ambroise Thomas. Sens dubte, un bon inici de la commemoració del 20è aniversari de la reconstrucció. 

Temes:

Liceu Òpera