ELS PREMIS DEL CINE ESPANYOL

Méndez de Vigo: "Rajoy m'envia a veure les pel·lícules, i jo hi vaig content"

El ministre de Cultura assegura que el president del Govern no va al cine perquè "ha de treballar molt"

L'Executiu firma amb l'Acadèmia un conveni de col·laboració, que, a falta de concretar pressupost, es queda en bones intencions

undefined37131902 gra389  madrid  01 02 2017   el ministro de educaci n  cultu170201182339

undefined37131902 gra389 madrid 01 02 2017 el ministro de educaci n cultu170201182339 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El president del Govern, Mariano Rajoy, no va al cine perquè "ha de treballar molt" i la feina, ja se sap, "t'impedeix fer coses que t'agraden". Amb aquestes paraules, el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, ha intentat donar un cop de mà al cap de l'Executiu, que va afirmar en una entrevista a Onda Cero que no havia vist cap de les pel·lícules que aquest dissabte aspiren als premis Goya. "Ell [Rajoy] m'envia a veure-les i jo hi vaig content. Després li explico quines m'han agradat més", ha afegit el titular de Cultura, després de deixar clar que Rajoy té "sensibilitat" amb el sector i recordar que la sala de projecció que té l'Acadèmia de Cine la va cedir l'actual president en la seva etapa al capdavant del ministeri.

En aquesta mateixa sala, Méndez de Vigo ha presentat aquesta tarda un conveni de col·laboració amb l'Acadèmia. La presidenta de la institució, Ivonne Blake, estava emocionadíssima davant el que el ministre ha qualificat com "l'inici d'una bona amistat". El conveni té com a objectiu "impulsar la promoció nacional i internacional del cine espanyol". Al no tenir --de moment-- pressupost específic, no deixa de ser un conjunt de bones intencions. Entre elles, "la formació i l'assessorament dels professionals del sector". L'acord contempla actuacions conjuntes per dissenyar i posar en marxa un Museu del Cine. "Volem conservar la història del cine espanyol", ha remarcat el ministre en un discurs optimista i relaxat en què, a més de 'Casablanca', ha citat Woody Allen, Billy Wilder i Antonio Machado. Méndez de Vigo ha reconegut que totes les forces polítiques haurien de buscar un pacte per la cultura.

"L'IVA CULTURAL NO EXISTEIX"

Preguntat per l'IVA, Méndez de Vigo ha explicat el mateix que aquest matí al Congrés: l'impost de les entrades de cine --el més alt de tota la zona euro-- s'abaixarà "quan es compleixi el dèficit". "No tenim cap interès a apujar els impostos, però per mantenir la societat del benestar hem de fer contribucions". En tot cas, ha subratllat que "l'IVA cultural no existeix" ja que "el sector cultural té diferents tipus d'IVA".

Notícies relacionades

Méndez de Vigo ha tret importància a l'economia i ha assegurat que la cultura "no s'ha de veure només en termes mercantilistes". "Tancar la cultura en debats de números ens fa oblidar la força i l'esforç que hi ha en el sector. Hi ha altres moments per parlar de comptes. Ara el que toca és celebrar el que fem, celebrar que el cine espanyol agrada al públic i que es tracta d'una indústria amb talent", ha sentenciat després de mencionar les gales dels premis ForquéFeroz i els imminents Goya.

PLANTADA DE TELECINCO CINEMA

Mentrestant, la presidenta de l'Acadèmia no ha parat d'elogiar el conveni firmat amb Cultura gràcies a una "fructífera relació". Respecte a la plantada dels executius de Mediaset a la cerimònia dels Goya --cap representant de Telecinco Cinema hi assistirà en protesta, segons ells, pel fet que la festa està patrocinada per una marca condemnada per competència deslleial, Saphir--, el vicepresident de l'Acadèmia, Mariano Barroso, ha insistit que la institució ja tenia firmat el contracte amb Saphir. "Hem tingut moltes converses amb Mediaset. Lamentarem la seva absència".