Adeu al circ Ringling

La històrica companyia nord-americana Ringling Bros&Barnum&Bailey Circus tanca després d'haver abandonat els seus famosos números amb elefants

lpedragosa36880525 ringling170115195129

lpedragosa36880525 ringling170115195129 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
AFP / WASHINGTON

El Circ Ringling, creat als EUA el 1871 que es presentava com "l'espectacle més gran del món", ha anunciat que tanca després de 146 anys d'activitat. La decisió ha sigut celebrada pels defensors dels animals.

Ringling Bros. and Barnum and Bailey Circus, nom oficial de l'empresa després de diverses fusions, ha explicat a través d'un comunicat que la impossibilitat de mantenir-se financerament ha portat al tancament de la companyia. Les causes són l'augment dels costos i la disminució en la venda d'entrades, sobretot des que el maig del 2016 van eliminar els elefants de la pista, estrelles del seu xou, després d'anys de pressions de les associacions de defensa dels animals. 

Kenneth Feld, de la productora Feld Entertainment, ha explicat que la decisió de tancar ha sigut "difícil"Kenneth Feld ja que "el circ i els seus col·laboradors han sigut una font d'inspiració per a mi i la meva família" com explica a la pàgina web del circ que el seu pare va comprar fa mig segle.

FI D'UNA ERA

La decisió suposa el final d'una era. "És un drama veure que un circ amb tanta història desaparegui. El circ també és cultura. Llàstima que la productora ja no el consideri rendible i el tanqui. És una pena. Cada vegada que tanca un circ, es perd una part de la nostra vida", Carlos Raluy, director del Circ Històric RaluyCarlos Raluy. La seva família va començar a deixar de contractar números amb animals salvatges a principis dels anys 80.   

"Les persones que estimen el circ estan abatudes perquè és una pàgina de la història mundial del circ que s'acaba", ha assenyalat a França Francesco Bouglione, director del circ Bouglione, a l'AFP.

"El circ Ringling ha sigut més víctima de les seves finances que de la deserció del públic. Algú m'haurà d'explicar com un espectacle que ha comptat amb 10 milions d'espectadors al llarg de l'any no arriba a ser rendible. Estic molt sorprès", ha afegit.

"És trist. Sentim que estem davant el final d'una era", ha dit Trudy Williams, una experta del circ que treballava amb elefants.

DIVERSES CONSIDERACIONS

D'altra banda, l'associació People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) ha celebrat la fi de l'"espectacle més trist del món". Consideren que és "signe que els temps estan canviant". I esperen que la decisió serveixi de gran exemple per "als grans circs que fan patir els animals".

"Retirar els animals va ser, sens dubte, un cop molt dur. Però fins i tot així, la decisió presa em sorprèn perquè aquest circ existeix des de fa temps. ¿És aquesta realment la causa exacta de la seva desaparició?" s'ha preguntat John Beautour, portaveu de l'Association des cirques de familles de France.

Notícies relacionades

El circ Ringling s'acomiadarà del públic al llarg d'aquest any als EUA, on té previst actuar en 30 ciutats. El seu espectacle 'Circus XTREME' es realitzarà per última vegada el 7 maig a Rhode Island i la d''Out of This World', el 21 del mateix mes a Uniondale, a prop de Nova York.

Des de fa anys diversos països del món han prohibit, totalment o parcialment, la presència d'animals salvatges a les pistes de circ. A Europa, Finlàndia, Bèlgica, Àustria, Portugal, la Gran Bretanya i Dinamarca.

Polèmica als jutjats 

Les associacions, no obstant, havien perdut el 2010 un procés de nou anys quan es va fer públic que havien subornat un dels testimonis. El circ, per la seva part, va crear el 1995 un centre per a la conservació dels elefants a Florida.

Temes:

Circ