Mor el dibuixant que li va donar la seva màgia a 'Bambi'

Tyrus Wong va ser el verdader director artístic de la pel·lícula però va ser acomiadat el mateix any en què s'estrenava i no va ser reconegut fins al 2001

film1 8

film1 8

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / NOVA YORK

L'artista Tyrus Wong, el dibuixant que li va donar la seva màgia a la pel·lícula 'Bambi' però va ser acomiadat poc després per Disney i ignorat durant dècades, va morir divendres als EUA als 106 anys. El Museu de la Família de Walt Disney va informar del decés de l'artista el mèrit del qual la companyia va reconèixer tardanament i li va dedicar una exposició.

Nascut a Canton (Xina) el 1910, Wong va treballar als estudis de Walt Disney durant  tres anys, entre 1938 i 1941, encara que la seva "influència en la composició artística del dibuix Bambi no pot passar-se per alt", va ressaltar en un comunicat el Museu de la Família de Walt Disney.

Wong va emigrar il·legalment des de la Xina aprofitant la confusió causada en els registres d'immigració de San Francisco després del gran terratrèmol i incendi de la ciutat. Orfe de mare, el seu pare el va abandonar durant un temps al seu país de destí, i quan finalment es va poder reunir amb ell a Los Angeles va acabar vivint en un antro al costat d'un bordell. No obstant, va dedicar tots els seus estalvis aconseguits treballant com criat i empleat d'una bugaderia a estudiar com a dibuixant. 

Els prejudicis racials contra els sinoamericans li van impedir tenir més reconeixement, i només va poder entrar a treballar als estudis de Walt Disney per fer-hi tasques repetitives d'animació. No obstant, la seva oportunitat li va arribar amb 'Bambi'.

EL CREADOR DEL BOSC

Disney va voler repetir en aquesta pel·lícula l'estil visual de 'Blancaneus i els set nans', amb uns fons detallats que en el cas de la nova pel·lícula acabaven devorant els animalons del bosc que havien de protagonitzar 'Bambi'. Wong va conèixer els problemes aquè s'enfrontava la nova producció de la companyia i va fer valer els seus coneixements com a paisatgista. Va presentar als seus superiors escenes de bosc en aquarel·la i pastís inspirades en les atmosfèriques pintures de paisatge de la dinastia Song, que van entusiasmar Walt Disney.

"Walt Disney va veure que Tyrus (Wong) era capaç de produir obres d'art exquisides que no necessàriament semblaven el bosc, sinó que se sentien com un bosc. La visió que va tenir Walt Diseny sobre 'Bambi' i l'ús que va fer del treball de Tyrus (Wong) encara influeix en les pel·lícules d'avui", ha ressaltat en una nota el museu. 

Segons la biografia de Wong, no obstant, la seva influència sobre la pel·lícula va anar més enllà, fins a convertir-se en el verdader director d'art de la pel·lícula, encara que els crèdits de la pel·lícula només li reconeixen la funció de dibuixant de fons.

ACOMIADAT

Els prejudicis racials (i la falta de reconeixement que rebien els col·laboradors de Disney) no li van permetre progressar, i el 1942 va ser fins i tot acomiadat de Disney com a conseqüència de la vaga d'empleats de la companyia (malgrat que ell no s'hi va sumar).

Notícies relacionades

A partir d'aquell moment va treballar fins a la seva jubilació el 1968 com a artista per a la Warner, a més de dibuixar targetes de Nadal per a Hallmark, decoracions per a vaixelles i, des de la seva retirada es va dedicar a dissenyar creatius estels de colors.

El reconeixement formal de la seva influència en 'Bambi' va arribar el 2001, quan la companyia el va distingir com a Llegenda Disney i una retrospectiva de la seva obra, a càrrec de l'escriptora Lisa See, va inaugurar el Museu Sinoamericà de Los Angeles.