Mor el representant que va renunciar als Beatles per 9 lliures

Allan Williams va trencar amb la banda per una desavinença per la comissió dels seus concerts a Hamburg

tweetdeck

tweetdeck

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / LONDRES

Allan Williams, el primer representant dels Beatles, va morir aquest divendres als 86, segons va informar el club de música de Liverpool que va fundar, The Jacaranda, després d'haver deixat passar l'oportunitat de fer-se immensament ric amb la banda. 

"El nostre fundador i l'home que va descobrir els Beatles ha mort. Se't trobarà a faltar", va tuitejar el club.

Williams va treballar amb el famós quartet de Liverpool de 1960 a 1961 i va ser responsable d'organitzar concerts al Regne Unit i també a la ciutat alemanya d'Hamburg: de fet, va conduir personalment la camioneta del grup en aquesta gira. Nascut a la localitat de Bootle, al nord d'Anglaterra, Williams va obrir primer Jacaranda com una cafeteria el 1957 i ràpidament es va convertir en un lloc de reunió habitual de joves músics, entre ells Paul McCartney i John Lennon.

Paul McCartney, John Lennon i Stuart Sutcliffe eren freqüents clients del bar de Williams mentre estudiaven en dos centres pròxims al club, el Liverpool Art Colege i el Liverpool Institute. La primera vegada que van demanar tocar, els va encarregar en canvi que pintessin les portes del lavabo de senyores. Més tard van actuar allà en alguna ocasió.

Williams tenia contactes habituals amb l'empresari d'Hamburg Bruno Koschmider, i va tancar amb ell l'acord perquè els Beatles toquessin en diversos dels seus clubs, primer l'Indra i després el Kaiserkeller. L'any 1960, Williams va trencar amb la banda al no rebre el 15% (9 lliures segons algunes fonts) que en la seva opinió li corresponia per les actuacions al Top Ten Club, una sala rival de les regentades per Koschmider a la qual els Beatles van decidir passar-se. El mànager que llançaria els Beatles a la fama, Brian Epstein, va aconseguir la representació del grup, firmant un contracte de cinc anys el 1961. Abans de fer-ho, es va posar en contacte amb Williams per assegurar-se que no tinguessin encara cap vincle contractual amb ell: "Brian, pel que fa a mi, són tots teus. He acabat amb ells. I que tinguis bona sort amb els Beatles", explicava en les seves memòries que li va respondre a Epstein, a qui va vaticinar que el deixarien tirat. Segons testimonis dels Beatles, més enllà d'aquest desacord, Williams no tenia molta fe en el futur de la banda, i per una altra part tampoc comptava amb els contactes necessaris per aconseguir-se un contracte discogràfic.

Notícies relacionades

No obstant, l'expert en la història dels Mark Lewisohn ha escrit a Twiiter: "Sense Allan Williams, no hi hauria hagut Hamburg. Sense Hamburg, no hi hauria hagut Beatles".

El 2010, Williams va declarar a la publicació 'Liverpool Echo' que estava content d'haver estat al començament de la banda. "Sempre m'he sentit orgullós dels Beatles", va comentar Williams, i va agregar que els anys seixanta van ser "grans moments", alhora que va admetre que ningú imaginava que el grup faria tanta història. Williams va començar a organitzar les convencions sobre els Beatles a Liverpool el 1970 i el 1975 va publicar, amb el suport de John Lennon, les seves memòries, titulades 'L'home que va renunciar als Beatles'.