PREMI EN VENDA

El misteriós cas del Goya en la casa de préstecs

El guionista Eduardo Bajo Ulloa, que treballa de cambrer, porta a una botiga de segona mà l'estatueta que va guanyar amb el seu germà el 1992

undefined36707555 captura de video  eduardo bajo ulloa recibe el goya al mejor161227120352

undefined36707555 captura de video eduardo bajo ulloa recibe el goya al mejor161227120352

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

En una botiga de segona mà de Vitòria i reposat sobre un moble rosa. Així llueix, en un lloc privilegiat de l'aparador, un Goya de cine. El 'capgròs' que els germans Juanma i Eduardo Bajo Ulloa van rebre el 1992 pel guió d''Alas de mariposa'. El seu preu: 4.999 euros. ¿Què hi fa aquí aquest premi? Més ben dit, ¿què hi feia aquí? L'establiment l'acaba de retirar "per evitar l'enrenou". És a dir, ja no està a la venda. Aquesta és la seva "historieta".

Contactat per aquest diari, l'encarregat del Cash Converter de Vitòria afirma que, efectivament, va ser el mateix Eduardo Bajo Ulloa -que actualment treballa de cambrer en un restaurant de Vitòria- el que va portar fa uns dies el Goya, “que és autèntic”. No el va empenyorar en aquell moment (podria haver-ho fet perfectament, segons la botiga) sinó que el va deixar en dipòsit, cosa que implica que si es ven al públic, Bajo Ulloa s'emporta els (presumptes) diners pactats. Si no hi ha client, no hi ha diners. L'encarregat, no obstant, afirma que “és molt difícil de vendre” pel seu elevat preu, gairebé 5.000 euros. La quantitat no la va decidir el guionista sinó els encarregats del Cash Converter. La pregunta, doncs, és òbvia. ¿Per què no posar un preu més assequible perquè augmentin les possibilitats de transacció? “No puc respondre”, explica el responsable adduint la política de protecció de dades. “El que sí que puc dir és que Vitòria és una ciutat molt petita i pensem que les possibilitats de venda són escasses”, afegeix. La següent pregunta és més òbvia: ¿És tot això llavors una simple excusa per donar publicitat a la botiga? Tampoc hi ha resposta. Hores després d'aquesta conversa, el comerç va retirar de la venda el Goya amb l'única explicació d'"evitar embolics".

ERROR A LA PEANYA

L'embolic del Goya no s'acaba aquí. Hi ha més. En la inscripció posa Millor Guió Original 1991. L'Acadèmia de Cine -organisme que entrega cada any els premis- té per norma posar a les estatuetes l'any de la cerimònia (i no l'any d'estrena de la pel·lícula, que és l'anterior). Montxo Armendáriz va ser, el 1991, el guanyador del Goya al millor guió original per 'Las cartas de Alou'. Per aclarir dubtes, el director navarrès ha publicat al seu perfil de Twitter una foto de l'estatueta on, efectivament, s'especifica l'any: 1991. ¿Què passa, doncs, amb el Goya de Bajo Ulloa? Que hi va haver un error. L'únic any en què s'ha produït, segons fonts de l'Acadèmia.  L'empresa que esculpeix les dades en la peanya del Goya (obra de l'escultor José Luis Fernández) es va equivocar aquell any i, en lloc de posar 1992, va posar 1991. És a dir, al premi de Bajo Ulloa hauria de llegir-se 1992. En el seu i en el de tots els guardonats en aquella cerimònia, és clar.

"VAM ESCRIURE UNA HISTORIETA"

El 1992 Eduardo Bajo Ulloa va pujar a l'escenari per agrair el premi, aconseguit per sobre dels seus competidors:  Vicente Aranda per 'Amantes' i Luis Marías per 'Todo por la pasta'. Hauria d'haver estat acompanyat pel seu germà Juanma (director de la immortal 'Airbag') perquè tots dos eren els responsables del guió d''Alas de mariposaa'. Però només el va recollir Eduardo. Molt seriós i sense esbossar ni mig somriure, el guionista va agrair a la seva manera el guardó als acadèmics. “No sabia que tenia tants amics”, va deixar anar. Acte seguit va dedicar el premi a tot l'equip de la pel·lícula per “convertir la historieta que vam escriure en un bon guió”.

Notícies relacionades

Al contrari que el seu germà, que segueix actiu en el món del cine (la seva última pel·lícula és 'Rey gitano', del 2015), Eduardo ha desaparegut del mapa de la indústria. Després de triomfar amb 'Alas de mariposa' (Concha d'or del festival de Sant Sebastià) tots dos van escriure a quatre mans el guió de 'La madre muerta' (1993). La seva mare, Reme -modista i mestressa de casa- es va reconvertir en productora de cine per treballar amb els seus fills. Eduardo es va guanyar la vida també amb videoclips per a Sabina, Los Enemigos i Barricada. Després, va dirigir el curt 'El hombre ubicuo' (2001), que és, segons la base de dades Imdb, el seu últim treball en la indústria.

¿ES POT VENDRE UN GOYA?

Eduardo Bajo Ulloa -que refusa parlar amb els mitjans sobre el Goya empenyorat- ha treballat de cambrer en diferents bars de Vitòria durant els últims anys, segons 'El Correo'. ¿La necessitat econòmica el va portar a mirar de vendre el seu premi? La botiga de segona mà torna a esgrimir la política de protecció de dades per no oferir cap explicació. Una altra pregunta sense contestar és si es pot vendre una estutueta. L'advocada que treballa per a l'Acadèmia de cine està investigant els estatuts (també els de 1991) per comprovar-ho. En el cas dels Oscars, per exemple, els guanyadors firmen un contracte que els prohibeix mercadejar amb l'estatueta sense abans oferir-l'hi a l'Acadèmia de Hollywood per un dòlar.