Sant Jordi serà dia de comerços oberts a Barcelona

El calendari de la capital alleuja el temor del sector del llibre davant la coincidència el 2017 amb diumenge

lpedragosa36670741 coixet161219214301

lpedragosa36670741 coixet161219214301

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

L’Ajuntament de Barcelona ha alleujat un dels grans temors del sector del llibre davant l’any que ve: la temuda coincidència amb un diumenge festiu del Sant Jordi del 2017 es veurà pal·liada per la consideració del 23 d’abril com a dia d’obertura comercial a la capital catalana. El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, va confirmar ahir, en el balanç anual que cada any celebra el col·lectiu amb motiu de la Nit de l’Edició, la tranquil·litzadora notícia transmesa pel tinent d’alcalde Jaume Collboni.

    En aquesta data, el sector es juga gran part dels resultats de l’any, que el 2016 s’espera, sobretot si la campanya de Nadal confirma les expectatives, que sumin un altre petit increment al 3,5% de recuperació acumulada des del 2013 (no gaire després de la pèrdua del 30% de les vendes de llibres en els anys anteriors). El dia de Sant Jordi, per una altra part, podria guanyar encara més notorietat internacional si s’arribés a fer realitat la proposta de la Cambra del Llibre de Catalunya que la diada literària sigui reconeguda per la Unesco com a patrimoni immaterial.

LA PIRATERIA / Crisi del consum al marge, la pirateria, que segons Tixis suposa unes pèrdues de 200 milions d’euros anuals als editors, és la principal causa que el sector se senti només «moderadament optimista». En aquest sentit, el gremi té cinc reclamacions bàsiques, tenint en compte que la pirateria ha augmentat un 16% fins i tot després de la nova llei de propietat intel·lectual: un pacte per deixar sense publicitat les webs pirates, un acord amb les companyies de telecomunicacions perquè aquestes pàgines tinguin bàners dissuasoris abans d’entrar-hi, recursos per fer efectives les denúncies en un termini raonable, formar des de les escoles en el respecte de la propietat intel·lectual i desenvolupar campanyes de sensibilització.

Notícies relacionades

    Amb tot, Tixis va identificar diversos elements positius que indiquen un canvi d’actitud de les administracions: per part de la Generalitat, l’increment substancial de les subvencions per a traduccions al català i de les compres per a biblioteques previst en els pressupostos i la campanya que ha repartit 32.000 llibres entre els escolars de sis anys; i per part de Govern central, el compromís de dotar amb més recursos la comissió de la llei de la propietat intel·lectual, que actualment a penes té mitjans per perseguir la pirateria amb una mínima celeritat, així com  la reducció de l’IVA del llibre digital del 21% al 4%.

    Aquest any, els premis de la Nit de l’Edició es van entregar en una cerimònia a la Filmoteca de Catalunya. El premi Atlàntida, que reconeix la tasca de difusió del llibre i la defensa de la propietat intel·lectual, ha recaigut en la cineasta Isabel Coixet, que va mostrar als assistents un avançament de la pel·lícula que està encara muntant, La llibreria. El memorial Fernando Lara a l’emprenedor jove en el sector editorial va anar a parar a l’editor de Periscopi Aniol Rafel.