Barenboim, a les Nacions Unides

El director al capdavant de la West-Eastern Divan Orchestra va advocar pel diàleg entre nacions, amb el rerefons de la guerra de Síria

cmontanyes36581804 baremboim161211182243

cmontanyes36581804 baremboim161211182243 / V MARTIN

1
Es llegeix en minuts
ROSA MASSAGUÉ / GINEBRA

Daniel Barenboim i els joves músics de la West-Eastern Divan Orchestra van arribar puntuals a la cita a la seu de les Nacions Unides de Ginebra, sota la gran cúpula pintada per Miquel Barceló, per al Concert per als Drets Humans. Al programa, Haydn Mozart, cinc solistes amb molt futur i al final, les sàvies paraules del director a favor de la igualtat i el diàleg, i sobre la guerra de Síria: «No podem pretendre que una cosa que passa en aquest món no ens concerneixi».

Notícies relacionades

El programa musical de l’orquestra, formada per músics israelians, palestins, jordans, sirians, egipcis, libanesos, turcs i espanyols, començava amb el 'Concert per a violoncel i orquestra, en do major, Hob. VII B1', de Haydn. És una peça que requereix un gran virtuosisme del solista. Kian Soltani (1992), un jove d’origen iranià, va fer una gran demostració de tot el seu saber, del control de l’instrument, així com de la velocitat que el compositor del príncep Esterházy exigeix per a la seva partitura. La segona part del programa la formava la 'Simfonia concertant per a oboè, clarinet, trompa i fagot, en mi bemoll major, K297B', de Mozart. Aquí novament Barenboim va donar pas a quatre molt bons solistes. Hi destacava l’oboista espanyola Cristina Gómez Godoy (Linares, 1990). Els altres solistes eren el palestí Jussef Eisa (clarinet), la turca Zeynep Köylüoglu (fagot) i la israeliana Merav Goldman (trompa). La peça és d’un gran refinament amb la interrelació entre els quatre solistes i l’orquestra.

Al final del concert, Barenboim es va dirigir al públic present a la sala dels Drets Humans: «El que han vist aquí aquesta nit no ho tornaran a veure». Es referia  a l’orquestra i en particular als solistes de països no tan sols diferents, sinó enfrontats, i es preguntava per què el que és possible amb la música no ho és en el món dels conflictes i la diplomàcia. Organitza el Concert per als Drets Humans la Fundació Onuart. Mediapro retransmet el concert a més de 30 països. A Espanya, Televisió Espanyola l’emetrà el 13 de desembre.