GUARDONS

Almódovar: "El boicot a Trueba representa el pitjor dels totalitarismes"

El director manxec defensa el realitzador de 'La reina de España' i Bertolucci en la roda de premsa prèvia als premis del Cine Europeu

icoy36460626 almodovar161210192013

icoy36460626 almodovar161210192013 / ALBA VIGARAY

2
Es llegeix en minuts
NANDO SALVÀ / WROCLAW

“El que estan fent amb Fernando Trueba és monstruós, atroç”, ha assegurat Pedro Almodóvar durant una trobada amb periodistes espanyols dissabte a la tarda, unes hores abans de la gala d'entrega a Wroclaw (Polònia) dels premis de l'Acadèmia del Cine Europeu. Segons el director manxec, la crida al boicot orquestrada a través de les xarxes socials contra l'estrena de l'última pel·lícula de Trueba, 'La reina de España', “representa el pitjor dels totalitarismes, i evoca el pitjor dels fantasmes que hem viscut al llarg de la nostra història. Ho sento molt per ell i per les 100 persones que s'hi han deixat la vida durant mesos i mesos per fer aquesta pel·lícula”.

Almodóvar atribueix part de la responsabilitat del que ha passat als mitjans de comunicació. “No haurien de convertir aquesta mena de coses en un titular ¿És que no hi ha hagut ja prou gestos de menyspreu del cine espanyol?”, ha lamentat el director de 'Julieta' en referència a la situació d'"ostracisme" que els professionals del sector viuen dins de les seves pròpies fronteres. "L'opinió pública té poca idea sobre en què consisteix fer una pel·lícula. Jo en algun moment he intentat explicar-l'hi a algun taxista, sense èxit. Si una cosa es pot atribuir al Partit Popular és que ha aconseguit que la classe comuna, a la qual representen els taxistes, no sàpiguen gaire bé en què consisteixen les subvencions".

Aprofundint en aquesta crítica, Almodóvar ha reiterat la seva indignació respecte a l'IVA que s'aplica a les entrades de cine. “Hem de seguir parlant del fet que tenim l'IVA més alt d'Europa, dues vegades més alt que la mitjana i quatre vegades més alt que el de França. El govern li deu explicacions als espectadors”. Ells, opina, són els principals perjudicats. “L'únic que puc fer és cridar amb desesperació que no hi ha dret”.

Notícies relacionades

Així mateix, el director també ha tingut paraules en defensa del seu col·lega Bernardo Bertolucci, després de la controvèrsia generada els últims dies sobre el rodatge de la polèmica escena de la mantega a 'L'últim tango a París' (1972). "Com el cas de Trueba, això també demostra la intolerància moral que impera en el temps que vivim". La indignació provocada per un vídeo que data del 2013 en què l'italià confessava que l'actriu Maria Schneider desconeixia l'ús que Marlon Brando donaria a la mantega en la filmació de l'escena representa, segons Almodóvar, “el gran triomf del sensacionalisme a uns nivells als quals mai havia pensat que arribaríem. Acusar de violadors Brando i Bertolucci sobre una cosa que va passar l'any 72 no ve a tomb, sobretot havent-hi tants casos de violació reals com hi ha. No sé gaire bé en quin món estic vivint".

Respecte a la gala, el director ha tret importància al fet que 'Julieta' no surti entre les favorites encara que aspira a tres guardons."No he pensat mai en premis. Així que esmenten el teu nom durant la gala, just abans de donar el premi, tens unes ganes intensíssimes de guanyar, però això només dura tres segons. Afortunadament jo ja n'he rebut moltíssims al llarg de la meva vida, així que la meva vanitat està compensada de sobres".