Martirio, Premio Nacional de las Músicas Actuales 2016

L'artista explica com ha rebut la notícia: "Emocionadíssima i amb el cor que em fa bots"

fcasals31895607 barcelona  19 11 2015  cicle connexions  concierto160530173126

fcasals31895607 barcelona 19 11 2015 cicle connexions concierto160530173126

3
Es llegeix en minuts

Martirio ha sigut guardonada avui amb el Premio Nacional de las Músicas Actuales 2016, que concedeix anualment el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i està dotat amb 30.000 euros. El jurat ha destacat "la seva personal aproximació a les músiques populars, des de les seves arrels andaluses, mostrant el valor de la 'copla' a les noves generacions i per propiciar un acostament profund a la música iberoamericana". El jurat a més ha valorat "el seu coratge i la llibertat amb què ha treballat portant la seva actitud transgressora des de la seva imatge a la seva música".

LA REACCIÓ DE L'ARTISTA

"Emocionadíssima i amb el cor saltant" ha rebut avui la cantant el guardó, que l'artista ha dedicat a "tota la gent de sempre i a la gent jove que té ganes de lluitar".

"Que em donin aquest premi després de 35 anys en la música em sembla que significa que no m'he ancorat, que no m'he assegut a veure-les venir, que segueixo estant i buscant", ha afirmat a Efe l'artista de Huelva després de conèixer la decisió del jurat. De les seves paraules es queda amb el reconeixement "al seu coratge i a la llibertat", ja que han sigut les "banderes" d'una carrera desenvolupada "sense un gran màrqueting ni una gran empresa al darrere", proveïda només d'"una passió i fe en un llenguatge i en una postura ètica de vida i d'art propis".

"És un estímul per a tots els que han cregut en mi", ha afegit Martirio, que celebrava recentment 30 anys de carrera amb aquest àlies, anys en què ha desenvolupat "un treball feliç", però en què a vegades va haver de recórrer a "altres coses" com concursos, teatre o conferències "per tirar endavant" i seguir fent el que la seva intuïció li indicava.

Segons Martirio, els 30.000 euros del premi li permetran impulsar els seus pròxims projectes, entre ells una exposició antològica que inclourà, entre moltes altres coses, vestits, guants i les seves icòniques 'peinetas', i de la qual acaba de culminar el dossier. "A més, aquest premi em dóna tranquil·litat per asseure'm a escriure un nou àlbum sense la urgència d'haver de treballar per menjar l'endemà", ha assenyalat l'artista, que el 2015 va llançar al mercat el que és fins avui el seu últim disc, 'Martirio. 30 años'.

LA SEVA CARRERA

María Isabel Quiñones Gutiérrez, Martirio (Huelva, 1954), va començar la seva carrera musical la dècada dels 70 com a membre del grup de folk Jarcha i a partir dels anys 80 passaria a integrar-se en el grup Veneno, amb Kiko Veneno i els germans Raimundo i Rafael Amador. Precisament amb l'ajuda de Kiko Veneno, va trobar la seva nova identitat artística com a Martirio, unint avantguarda i folklore, "blues i 'bulería'", amb una proposta estètica trencadora que incloïa ulleres de sol i icòniques 'peinetas'. Arribaria llavors el primer disc en solitari de la seva carrera, 'Estoy mala' (1986), al qual seguirien 15 àlbums més. Cal destacar el seu acostament al jazz de la mà de Chano Domínguez, primer amb 'Coplas de madrugá' (1997) i després amb 'Acoplados' (2004), pel qual va rebre un dels dos Premios la Música de la seva carrera.

Nominada a un Grammy el 2002 per un altre dels seus discos, 'Mucho corazón', ha rebut a més la Medalla d'Andalusia, el 2004, i ha col·laborat amb col·legues de la talla de Chavela Vargas, Soledad Bravo, Javier Ruibal, Maria del Mar Bonet, Susana Rinaldi, Omara Portuondo, Compay Segundo, Lila Downs, Alberto Cortez, Jerry González, Amancio Prada i Miguel Poveda.

Cançó llatinoamericana, sarsuela, pop, rock, flamenc, bolero i 'copla' són alguns dels molts gèneres en què ha aprofundit aquesta artista, que actualment fa de locutora a través de Radio Gladys Palmera amb el programa 'Cantes rodados' i que el 2015 va publicar el seu últim disc fins ara, 'Martirio. 30 años', amb què celebrava tres dècades en la música amb aquest àlies.

ELS ANTERIORS GUARDONATS

Notícies relacionades

Amb l'obtenció del Premio Nacional de las Músicas Actuales 2016 agafa el relleu de Jorge Pardo, l'últim distingit amb el guardó, i s'uneix a la llista conformada també per Joan Manuel Serrat (2009), el duo Amaral (2010), Santiago Auserón (2011), Kiko Veneno (2012), Luz Casal (2013) i Carmen París (2014).

El jurat, presidit per la directora general de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Montserrat Iglesias, i amb el subdirector general de Música i Dansa de l'INAEM, Antonio Garde, com a vicepresident, ha estat integrat per Carlos Galilea Nin i Angelines García Rodríguez, a proposta de l'Associació de Representants Tècnics de l'Espectacle (ARTE). També han format part del jurat Francisco Javier Liñán Gutiérrez, Silvia Pérez Cruz, Montserrat Portú Francolí i Pilar Rius Fortea, a proposta de l'Associació de Dones en la Música.