Igor Yebra: "És el moment de ballar Zorba"

El ballarí debuta en un nou rol amb el Ballet Nacional de Sofia amb qui actua aquest cap de setmana a Terrassa i Lleida

fcasals36334260 icult   igor yebra161118172149

fcasals36334260 icult igor yebra161118172149

2
Es llegeix en minuts

El premiat ballarí assumeix als seus 42 anys per primera vegada el rol principal de 'Zorba, el grec' amb el Ballet Nacional de Sofia. Als seus 42 anys, i retirat ja del Ballet de Bordeus, Yebra ve a Catalunya com a estrella convidada de la companyia búlgara. Després de debutar en el rol a Bilbao, aquest dissabte actuarà amb ells a Terrassa (Centre Cultural)  i el diumenge, a Lleida (Teatre de la Llotja).  

Què representa assumir aquest rol? 'Zorba' és una obra que sempre m'ha fascinat. Vaig connectar amb ella des que la vaig veure per primera vegada al Teatre Arriaga de Bilbao, fa 28 anys, dos anys després de la seva estrena a Verona. Jo he treballat molt a les ordres de Lorca Massine, tant en peces seves com del seu pare (el cèlebre Léonide Massine). 

Fins ara havia interpretat en aquest ballet el segon rol masculí, el de John, el jove americà. L'enyorarà? Cada cosa té el seu moment. Un ha d'evolucionar. L'americà és un personatge ideal per a desfogar-se, per fer salts i piruetes. Ara això els ho deixo als més joves. És el moment de ballar Zorba. Feia temps que li ho demanava a Lorca i per fi m'ha donat permís. Quan et fas gran, si vols seguir fent bé la teva feina has de canviar. La maduresa és saviesa i un ha de saber on està i com gestionar els seus recursos.

Com enfoca el seu futur? Cada vegada vaig a ballar menys ballet clàssic. Seguiré amb alguns compromisos adquirits però m'enfocaré més cap a la interpretació. No hi ha molts personatges com Zorba, un rol de caràcter que més que tècnica el que exigeix és dotar el personatge de profunditat, de veritat. Zorba és un personatge magnífic, d'aquells que deixa pòsit i que envelleixen bé, com un bon vi.

Notícies relacionades

Com la música de Theodorakis per a aquest ballet que abans va ser pel·lícula, tots dos inspirats en la novel·la de Nikos Kazantzakis. Per desgràcia, la història de Zorba segueix sent actual. Només cal veure què passa al Mediterrani. Tots els dies presenciem històries de rebuig a persones mal vistes per ser estrangeres i per pertànyer a una altra cultura, com John, l'americà.

Quin serà el seu proper projecte? Preparo un taller amb l'escultor Quico Torres, un artista fascinant. Volem explicar de forma senzilla les connexions entre dansa i escultura. La idea és acostar els dos mons a un públic ampli. La veritat és que la idea va sorgir com una broma però ha pres cos i la presentarem a l'Auditori de Teulada (Comunitat Valenciana).  

Temes:

Dansa