Salvador Alemany: "El Liceu ha de tenir ambició i marcar-se grans fites"

fcasals36207208 barcelona 07 11 2016  icult entrevista a salvador alemany  p161111174355

fcasals36207208 barcelona 07 11 2016 icult entrevista a salvador alemany p161111174355 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Salvador Alemany (Barcelona,1944), president d’Abertis, s’estrena com a màxim representant del Patronat del Gran Teatre del Liceu amb ganes d’aportar la seva experiència empresarial i els seus coneixements en altres àmbits (durant 17 anys es va encarregar de la secció de bàsquet al Barça). Nomenat el 21 d’octubre, coneix la casa ja que feia un any que ocupava el càrrec de president del Consell de Mecenatge. Haurà de lidiar amb les administracions perquè aportin més recursos i seduir els mecenes privats.

–¿Quin és el seu principal objectiu al capdavant del Liceu?

–No sóc aquí per fer negocis sinó perquè el Liceu creixi en excel·lència, qualitat, prestigi i servei a la societat. Però primer el Liceu ha de ser sostenible i tenir sostenibilitat econòmica. Aquesta és la finalitat. El meu perfil no és el d’un melòman. Aquí ja hi ha qui s’ocupa dels temes artístics.

–L’estabilitat econòmica ve determinada per les administracions, que hi aporten al voltant del 50%. El Liceu hi aporta la resta del pressupost amb la venda d’entrades i el mecenatge. ¿Quina partida ha de créixer més?

–El primer que cal fer per augmentar els recursos tant  públics com privats és convèncer de la necessitat d’invertir al Liceu. Els privilegis tributaris que permeten el decret del govern al cap de 20 anys de la reobertura del teatre després de l’incendi són complementaris. La clau és que les empreses s’hi impliquin perquè troben un retorn en la seva pròpia activitat. I el mateix s’ha de fer al parlar amb les administracions. No demanem caritat. Aquesta institució serveix el país, compleix els seus objectius, crea llocs de treball, aporta prestigi a la ciutat i desenvolupa cultura. Tot això justifica i gairebé obliga les administracions a cobrir una part del pressupost, a menys que vulguem tenir una qualitat devaluada o posar les entrades a un preu inassequible.

–¿Quant li demanen al Ministeri de Cultura?

–Amb la crisi va deixar de complir amb el 45% que marquen els estatuts. Una comissió va posar en clar els dubtes existents sobre les xifres, l’esforç d’optimització, el recorregut que podíem tenir pel que fa a ingressos i despeses i les possibles solucions. Hem consensuat entre tots un document. Cadascú sap a què atenir-se. El ministeri ha de complir amb els objectius marcats.

–Molt sovint es demanen coses, fins i tot s’adquireixen compromisos que després no es compleixen.

–Avui parteixo de la idea que les persones que han estat treballant en aquesta comissió tenen la voluntat de complir amb aquest compromís comú adquirit. Està força clar com ha de ser. I el Liceu també té deures per fer.

–¿El Liceu compleix?

–Està fent els deures. Ha d’optimitzar despeses i no perdre ni una mil·lèsima de qualitat en el producte. Aviat tindrem el nou pla estratègic del 2017-21. Però a curt termini l’única manera per poder tornar el crèdit i fer front a les despeses és restablir les aportacions públiques. Els diners haurien d’arribar puntualment. I sóc optimista. Si tots complim tirarem endavant sense haver de demanar ni atracar ningú. 

–¿Veure una òpera amb Ada Colau al Liceu figura entre els seus objectius?

–Ha, ha. Estic convençut que ja ho deu tenir a l’agenda. Respecto les prioritats de cadascú. El que seria greu és que no vingués per considerar-ho inoportú. Estic convençut que la visió que tant ella com el seu equip tenen avui del Liceu probablement ha evolucionat. 

Notícies relacionades

–El Liceu ha tornat a retransmetre òpera en cines i a editar DVD. ¿És un tema de prestigi o de rendibilitat?

–El prestigi suposa rendibilitat. És l’adob sobre el qual pot créixer la rendibilitat posterior. Però econòmicament has de saber el perquè de cada cosa. Potser mostrar l’òpera al cine no és cap negoci ara mateix, però ens permetrà crear les condicions per desenvolupar una altra cosa. El Liceu ha de tenir ambició i marcar-se fites importants.

Temes:

Liceu