Salvador Alemany, nou president de la Fundació del Liceu

El president d'Abertis, fins ara al capdavant del Consell de Mecenatge, substitueix Joaquim Molins, rellevat per motius de salut

fcasals35990020 imatge de salvador alemany assegut a la platea del liceu acn161021162455

fcasals35990020 imatge de salvador alemany assegut a la platea del liceu acn161021162455

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Salvador Alemany, president de les empreses Abertis Infraestructuras i Saba, ha sigut designat per Carles Puigdemont nou president del patronat de la Fundació del Gran Teatre del Liceu. Alemany ha agraït haver suscitat el consens entre les quatre administracions (Generalitat, Ministeri de Cultura, Diputació i Ajuntament de Barcelona) i els patrons privats reunits aquest matí al Palau de la Generalitat. Alemany ocupava fins ara la presidència del Consell de Mecenatge. El president de la Generalitat, en qui recau la presidència honorífica del patronat, ha destacat el gran treball portat a terme per Joaquim Molins, que ha capitanejat la fundació des del 2013 i ha abandonat per motius de salut. Molins (Barcelona, 1945) passarà a integrar el patronat com a vocal com a representant de la Generalitat. 

Alemany ha posat èmfasi en la necessitat de recuperar el nivell d'aportacions procedents del mecenatge privat. "S'ha treballat molt en això, però encara estem per sota dels moments punta d'aportacions previs a l'inici de la crisi", ha lamentat. Segons Molins, és imprescindible "combinar la col·laboració pública i privada per aconseguir l'estabilitat" després d'una fase "delicada" que s'ha pogut superar "gràcies a l'esforç del Liceu per regular els seus comptes i a l'aportació de les administracions". 

"NO SÓC MELÒMAN" 

En la seva primera intervenció com a president del patronat del Gran Teatre, Alemany s'ha permès també un parell de notes personals. Ha recordat que va néixer al Raval ("I quan passava per davant del Liceu el veia molt lluny conceptualment, socialment i econòmicament. Avui el Liceu ja no és així. Ha generat mecanismes d'accessibilitat a tots els estaments socials") i que el seu grau d'afició a la música no arriba al nivell del seu antecessor Molins. "Ell fins i tot canta pel carrer. Jo en canvi no sóc melòman. Però m'han dit que el que és important és la gestió i l'imbricament social".

Segons Alemany, des del Govern de la Generalitat no se li ha comunicat l'existència de cap objecció a la seva persona presentada per grups polítics com ERC o la CUP, i si n'hi ha, ha afegit, "les salvarem a través del diàleg". 

Entre els reptes d'Alemany hi figura el d'"aproximar el Liceu als actors del mecenatge", incloent-hi empreses amb seu a Madrid que "tinguin interès de projectar alguna imatge en aquest país", i aprofitar l'oportunitat que suposen les bonificacions fiscals que beneficiaran el Liceu amb motiu del 20 aniversari de la reconstrucció després de l'incendi del 1994. 

El nou president del patronat considera que, en el flanc artístic, la programació del Liceu està "ben encarrilada", i ha considerat que la institució ja compta amb un "formidable equip directiu i artístic per afrontar un futur d'excel·lència", en què el Gran Teatre ha d'aspirar a jugar "a la Champions" dels teatres d'òpera europeus i a "reconstruir el relat" sobre el seu paper. En aquest mateix sentit de suport a les figures del director general Roger Guasch, Molins ha avançat que en la reunió del patronat també s'han aprovat les línies generals del pla estratègic 2018-2021, que s'aprovarà definitivament en la pròxima reunió del patronat. 

LA NOVA FÓRMULA DE GOVERN DEL GRAN TEATRE

Notícies relacionades

Molins va ser el primer president del patronat de la societat civil. Anteriorment la presidència anava fent rotacions entre els representants de les institucions, cosa que va canviar arran de l'aprovació dels nous estatuts el 2012. L'objectiu era col·locar al capdavant del patronat una personalitat amb connexions per atraure mecenes privats i així reforçar la capacitat econòmica del Gran Teatre. Molins va arribar al càrrec en una època delicada, en plena crisi. Durant el seu mandat es va nomenar Roger Guasch com a director general del Liceu i es va implantar el Pla Estratègic i de Viabilitat 2014-17 per sanejar els comptes del Gran Teatre, mantenir un projecte artístic de qualitat i desenvolupar la seva funció social.  

Amb més de dos segles d'història, després de l'incendi que va afectar el coliseu el 1994 el Liceu va passar a ser un teatre de titularitat pública (Generalitat de Catalunya, Ministeri de Cultura, Ajuntament de Barcelona i Diputació de Barcelona), administrat per la Fundació del Gran Teatre del Liceu, en què estan representades la Societat del Gran Teatre del Liceu (antics propietaris) i el Consell de Mecenatge del Gran Teatre.