Als 81 ANYS

Mor Garry Marshall, el director de 'Pretty woman'

Va ser el pare d'altres comèdies, com 'Novia a la fuga', també amb Julia Roberts i Richard Gere; 'Princesa por sorpresa' o 'El dia de Sant Valentí'

Als anys 70, va crear el clàssic de la televisió nord-americana 'Happy days'

Actress Julia Roberts, star of the new comedy film  Runaway Bride, poses with the film’s director Garry Marshall at a party following the film’s premiere July 25, 1999 in Los Angeles.  REUTERS/Fred Prouser/Filer Photo     TPX IMAGES OF THE DAY

Actress Julia Roberts, star of the new comedy film Runaway Bride, poses with the film’s director Garry Marshall at a party following the film’s premiere July 25, 1999 in Los Angeles. REUTERS/Fred Prouser/Filer Photo TPX IMAGES OF THE DAY / © Fred Prouser / Reuters (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

Garry Marshall, director de 'Pretty woman' i creador del clàssic de la televisió nord-americana 'Happy days', ha mort aquest dimecres a Burbank (Califòrnia) als 81 anys per complicacions d'una pulmonia, ha informat la seva publicista, Michelle Bega.

'Pretty woman', el conte de fades cinematogràfic de la dècada del 1990, va convertir Julia Roberts en "la nòvia d'Amèrica" i va ratificar Richard Gere com un dels grans seductors de Hollywood.

Per molts, es tracta de la comèdia romàntica per excel·lència.

"Julia era jove però no tenia por", va recordar Marshall en una ocasió. "Òbviament, es menjava la pantalla. Veure-la créixer ha sigut un dels meus grans plaers", va afegir.

FAMA DE ROBERTS

La cinta va recaptar a la taquilla 463 milions de dòlars i va obrir les portes de la fama a Roberts, que es va emportar el Globus d'Or i la seva segona nominació a l'Oscar després de 'Magnòlies d'acer' (1989).

El film explicava com un exitós i multimilionari advocat s'enamora d'una prostituta, una història d'amor que va ser entesa com una reinvenció del conte clàssic de la Ventafocs o una versió moderna de Pigmalió.

ALTRES ÈXITS

A l'expedient de Marshall com a realitzador també hi figuren 'Frankie y Johnny' (1991), 'Novia a la fuga' (1999), 'Princesa per sorpresa' (2001), 'El dia de Sant Valentí' (2010), 'Noche de fin de año' (2011) i la recent 'El día de la madre', estrenada a l'abril.

Marshall es va caracteritzar per explicar gairebé sempre a les seves pel·lícules amb l'actor d'origen porto-riqueny Héctor Elizondo, a qui considerava el seu amulet de la bona sort.

Als EUA també va deixar un gran record amb 'Happy days', la sèrie número u del país entre el 1976 i el 1977, amb personatges inoblidables com The Fonz (Harry Winkler) que es va convertir en tot un fenomen cultural.

TREBALLS A LA TELEVISIÓ

Per a televisió també va crear èxits com 'The odd couple', 'Laverne and Shirley' i 'Mork and Mindy', a més d'intervenir en els guions de capítols de 'Make room for daddy', 'The Joey Bishop show', 'The Lucy show', 'Love', 'American style' i 'The Dick Van Dyke show', entre altres.

Marshall va desenvolupar i va crear 14 sèries i va produir més de 1.000 episodis per a televisió. Va aconseguir cinc nominacions als Emmy i va ingressar al Saló de la Fama de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Televisió el 1997.

"Les seves sèries són miralls gentils, generosos i còmics on es reflecteix l'Amèrica de mitjans de segle", va dir Christopher Keyser, president del Sindicat de Guionistes dels EUA, el 2014, abans de rendir homenatge a Marshall per la seva carrera televisiva.

"I ningú és millor ni més divertit que ell a l'hora de plasmar el que són les amistats", va recalcar.

ROBERTS I GERE, DE NOU JUNTS

Marshall va repetir l'èxit de 'Pretty woman' aparellant una vegada més Roberts i Gere a 'Novia a la fuga' gairebé una dècada després (1999), una altra comèdia romàntica que va ingressar més de 300 milions de dòlars a tot el món.

Altres títols de repercussió comercial per a ell van ser 'Princesa por sorpresa' i la seva seqüela, que juntes van sumar 300 milions de dòlars i van convertir en estrella Anne Hathaway.

A la recta final de la seva carrera va apostar per la fórmula de reunir un repartiment ple d'estrelles en cintes que giraven al voltant d'una data popular, com a 'El dia de Sant Valentí', 'Noche de fin de año' i 'El día de la madre', que generalment li van comportar crítiques negatives però que es van confirmar com a obres atractives per al públic.

Notícies relacionades

Julia Roberts apareixia tant a 'El dia de Sant Valentí' com a 'El día de la madre'.

Marshall, germà de la cineasta Penny Marshall, estava casat amb Barbara Sue Marshall des del 1963. Deixa tres fills i sis néts.

Temes:

Obituaris Cine