Els dimecres, llibres: Cervantes, Lucia Berlin i cinc recomanacions

Aquesta setmana destaquem Màrius Serra, Patricio Pron, Lucia Berlin, Axat, Margarit, Bonet, una biografia de Cervantes i una història de la psiquiatria

jjubierre32929900 retrato pintura    de  miguel de cervantes 160322122001

jjubierre32929900 retrato pintura de miguel de cervantes 160322122001

4
Es llegeix en minuts

 Cervantes per Cervantes

 Cervantes per CervantesJordi Gracia parteix dels propis textos del creador del 'Quixot' per situar-lo com a "inventor del pensament modern"

ERNEST ALÓS. Des del 1984, la biografia de referència per aproximar-se a la persona de Miguel de Cervantes ha sigut la del professor francés Jean Cannavaggio. Però el doble any Cervantes (2015, quart centenari de la segona part del ‘Quixot’, 2016, quart centenari de la mort del seu autor) ha propiciat ja la publicació de dues biografies que aspiren a integrar el coneixement cervantí acumulat en aquestes tres dècades: l'any passat, la de Jorge García pera Pasado & Presente i, ara, la de Jordi Gracia per a Taurus,‘Miguel de Cervantes. La conquista de la ironia’. Llegiu aquí l'entrevista completa amb Jordi Gracia.

Lucia Berlin, l'escriptora elèctrica

L'èxit pòstum de l'autora de relats nord-americana, ignorada en vida, torna una escriptora tan encertada com Raymond Carver

ELENA HEVIA. Descobrir un autor excel·lent al qual ni crítics ni lectors van fer el menor cas en vida ja dóna per al 50% d'una campanya de promoció.Lucia Berlin, escriptora nord-americana nascuda a Juneau, Alaska, el 1936, morta de manera poc clara el 2004 mentre s'allotjava al garatge de la casa d'un dels seus quatre fills, alcohòlica, filla i néta d'alcohòlics, i autora de 77 relats en la seva gran majoria memorables, es mereix un percentatge superior per arribar a la glòria pòstuma. Llegiu aquí el reportatge sobre l'obra de Lucia Berlin.

L'altra cara del paradís

'RES NO ÉS PERFECTE A HAWAII'Màrius SerraProa448 pàgines20,50 €(E-book, 12,99 €)

VICENÇ PAGÈS JORDÀ. Al cap de tres anys de haver guanyat el premi Sant Jordi amb 'Plans de futur', ha aparegut una altra altra novel·la de Màrius Serra(Barcelona, 1963): 'Res no és perfecte a Hawaii'. El títol no enganya, ja que l'acció se situa íntegrament a l'arxipèlag polinesi que solem vincular amb l'amor i l'esbarjo: el paradís a la Terra. En contrast amb aquestes expectatives, el primer capítol incorpora quatre morts violentes en la inauguració d'un hotel de luxe. L'acció se situa l'any 2009. En les primeres pàgines coneixem els protagonistes de la novel·la... Llegiu aquí la crítica completa de 'Res no és perfecte a Hawaii. 

El relat perdut

El relat perdut

'NO DERRAMES TU LÁGRIMAS POR NADIE QUE VIVA EN ESTAS CALLES'Patricio PronLiteratura Random House348 páginas.20,90 €(E-book, 9,99 €)

RICARDO BAIXERAS.  La producció de sentit que deuria comportar qualsevol obra literària no sempre ha recaigut en l'autor. En no poques ocasions s'ha volgut fer del procediment la literatura mateixa. ¿Quina condició, si n'hi hagués, hauria de tenir una obra literària sense autor? ¿Pot ser llegit el feixisme com una condició més d'allò literari?¿I el futurisme? En una novel·la tan complexa com aquesta les respostes no són simples. Patricio Pron (Rosario, Argentina, 1975) ha escrit un text que torna sobre el passat dolorós que ja va encarar a 'El comienzo de la primavera' (2010) i que recentment ha plasmat en forma d'assaig en l'excel·lent 'El libro tachado. Prácticas de la negación y el silencio en la crisis de la literatura' (2014). L'autoria esborrada, silenciada, restringida, suspesa. Els autors i les històries perdudes, represaliades, destruïdes, bloquejades. Els escriptors anònims, falsificadors, desapareguts o silenciats. Tor plegat cap en aquest nou text fascinant de l'escriptor argentí. Llegiu aquí la crítica completa de 'No derrames tus lágrimas por nadie que viva en estas calles'

Una psiquiatria centrada en la curació

Una psiquiatria centrada en la curació

'HISTORIA DE LA PSIQUIATRÍA'Jeffrey A. LiebermanTrad. Santiago del ReyEdiciones B360 pàgines.22 € (E-book, 5,49 €)

El relat dels clasos clínics que han passat pel despatx de Jeffrey A. Lieberman no té l'altura literària un Oliver Sacks però serveixen perfectament al propòsit del llibre de l'expresident de l'Associació Nord-americana de Psiquiatria: il·lustrar l'evolució de la disciplina des de "una llarga estada en un desert acientífic", en què no surten ben parats ni Freud, ni molt menys els seus deixebles, i encara menys l'antipsiquiatria dels anys 70 o els "pícars i xarlatans". Lieberman defensa una psiquiatria moderna "compassiva i científica", que tingui en compte tant ment com cervell, psicoteràpia i medicació.

Blai Bonet, en versió original

Blai Bonet, en versió original

'JUDES I LA PRIMAVERA'Blai BonetClub Editor314 pàgines19,80 €

'Judes i la primavera' va ser publicada el 1963. Rebutjada en el premi Sant Jordi de 1960, aquesta novel·la que a partir d'una crisi de vocació, un despertar sexual i un poble amb moltes ferides reprimides “descriu l'estat d''agusanamiento' en què es troba el cristianisme al poble”, va superar miraculosament la censura (insinuant que cert crim el podrien haver comès milicians a Eivissa i no falangistes a Mallorca) però la correcció d'estil de l'editorial Selecta va tombar els castellanismes i varietats geogràfics de la llengua. Nicolau Dols recupera ara, a partir de l'exemplar sotmès a censura, la “vitalitat lingüística” de Blai Bonet.

Margarit i Subirachs, cara a cara

Margarit i Subirachs, cara a cara

'L'OMBRA DE L'ALTRE MAR' / 'LA SOMBRA DEL OTRO MAR'Joan Margarit / Josep M. SubirachsNòrdica80 pàgines.16,50 €

Aquest llibre, publicat en la seva versió original catalana i en traducció al castellà, reuneix 18 poemes de Joan Margarit, escrits entre 1975 i 2015, i 18 obres de Josep M. Subirachs datades entre 1970 i 2006. Homenatge a l'amistat que va unir des del 1962 l'arquitecte/poeta i el pintor/escultor que va patrocinar els seus primers passos editorials. Tots dos es van trobar treballant al mateix temps, al cap dels anys, en les obres de la Sagrada Família. El plàstic primer poema, 'Infern' (de 'Restes d'aquell naufragi') estava dedicat a l'escultor: 'Imagina't les illes d'oliveres / amb els tossals dels marbres i dels morts / on regna Leonardo / condemnat per un roig mai no assolit'.   

 

Notícies relacionades