Víctor Amela guanya el Ramon Llull amb una novel·la romàntica sobre el carlisme

'La filla del capità Groc' recupera la figura històrica de Tomàs Penarroch

abertran32590293 barcelona   barcelones   29 01 2016    icult    ru160129134701

abertran32590293 barcelona barcelones 29 01 2016 icult ru160129134701 / Joan S Puig Pasqual

1
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / BARCELONA

El periodista i escriptor Víctor Amela ha viatjat a les terres dels seus avantpassats, Forcall, a la província de Castelló, on de petit solia estiuejar, per explicar la història real de Tomàs Penarrocha, anomenat el Groc de Forcall en una novel·la, 'La filla del capità Groc', que li ha valgut el premi Ramon Llull 2016. 

La novel·la, la primera que l'autor escriu en català, amb modismes de la zona de Morella, on està situada l'acció, explica la història d'un capità de les tropes de Ramon Cabrera, que després de la seva derrota el 1840, decideix tornar al seu poble, on l'ha esperat la seva filla adolescent. La filla s'ha convertit en la protectora de tota la família i està convençuda que el seu pare és un verdader heroi. Per l'escriptor el Groc és "una espècie de Robin Hood ultralocal que es dedica a ajudar els pagesos més humils davant els poders liberals de llavors". 

Notícies relacionades

Amela s'havia proposat escriure l'obra en castellà, però la força de les expressions locals del català utilitzat pel seu pare (nascut a Barcelona però fill d'un natiu de Forcall) i el seu avi va fer que finalment decidís debutar en el català. "Les expressions d'aquest català puríssim que ha estat tancat durant segles i que és capaç de mantenir girs lingüístics medievals", explica. 

El Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, que aquest any arriba a la 36a edició, està dotat amb 60.000 euros i ha comptat amb un jurat compost per Anne-Laure Aymeric, Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales. L'obra s'editarà tant en català com en castellà, a més del francès a l'editorial Belfond.