BCNegra

Núria Cadenes guanya el Crims de Tinta

L'autora va complir quatre anys de presó per tinença d'armes, després de desestimar-se la seva implicació en Terra Lliure

fcasals32582581 icult nuria cadenes foto alfredo garofano160128191802

fcasals32582581 icult nuria cadenes foto alfredo garofano160128191802

1
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / BARCELONA

El Premi Crims de Tinta, organitzat per RBA-La Magrana, ha donat el tret de sortida de la cita del gènere criminal BCNegra. Si en el passat Crims de Tinta va revelar la vàlua com a autors d’un mosso d’esquadra –l’avui consolidat Marc Pastor– i del malaguanyat  policia Agustí Vehí, la guanyadora d’aquest any se situa en una cara molt diferent d’aquelles coordenades. Es tracta de Núria Cadenes que, amb la novel·la Tota la veritat, incursiona per primera vegada en la novel·la negra, després de fer-ho en el relat policíac gràcies a l’antologia Elles també maten.

La història personal de Cadenes donaria per a una novel·la del gènere. Als 18 anys, el 1988, l’avui escriptora Cadenes, que llavors firmava Cadenas i era membre del grup independentista Maulets, va ser detinguda acusada de participar en un frustrat atemptat de Terra Lliure. Jutjada juntament amb tres membres d’aquella organització i acusada de pertànyer a banda armada en primera instància, el Suprem va decidir el 1992 absoldre-la de l’acusació per falta de proves, després d’una llarga campanya a favor seu de sectors independentistes, encara que sí que va mantenir el delicte de tinença il·lícita d’armes. Aquell mateix any va ser posada en llibertat després d’haver complert quatre anys de presó. Actualment viu a València.