Les millors pel·lícules nacionals del 2015

jgarcia32230625 icult imagen de la pelicula  negociador151222192228

jgarcia32230625 icult imagen de la pelicula negociador151222192228

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

1. NEGOCIADOR  Borja Cobeaga

Borja Cobeaga, un dels pares de ‘Vaya semanita’ i guionista de ‘8 cognoms bascos’ i ‘8 cognoms catalans’,  es posa darrere de la cambra per dirigir una altra comèdia. Petita, freda, seca, gairebé nòrdica i molt intel·ligent. El film narra l'encuentro que van mantenir a Oslo el 2006 el president dels socialistes bascos, Jesús Eguiguren, i els etarres Thierry i Josu Ternera. Cobeaga ens descobreix tots els elements patèticament còmics que van envoltar una reunió llamada a fer història. El film s'allunya de les grans paraules i ens mostra la lletra menuda, les coses absurdes (i reales) que mai surten en les pàgines de política de la premsa.


2. ANACLETO, AGENT SECRET  Javier Ruiz Caldera

El personaje salido de los lápices de Vázquez salta a la pantalla con brío, humor, acció i sense nostàlgia bajo la batuta de Javier Ruiz Caldera, consolidat com un dels grans talents de la comèdia. El film recupera a un esplèndid Imanol Arias en el paper de l'agent enganxat a la nicotina.


3. LOS EXILIADOS ROMÁNTICOS  Jonás Trueba

La tercera pel·lícula de Jonás Trueba es va rodar en deu dies, sense subvencions, amb una càmera de vídeo i amb un guió que canviava per minuts. El resultat és una cinèfila, melancòlica, nostàlgica i deliciosa 'road movie' afrancesada que parla de l'amor i de l'amistat de tres joves que recorren França.


4. EL CLAN  Pablo Trapero

Basada en terribles fets reales, aquesta coproducció hispanorgentina ha commocionat Argentina i ha batut rècord de taquilla al mostrar a una família dedicada al segrest i l'extorsió. Rodada amb el brío del millor Scorsese, al que s'homenatja amb l'ús de les cançons, està protagonitzada per un Guillermo Francella eminent.


5. TRUMAN  Cesc Gay

Cesc Gay, que per primera vegada roda a Madrid i no a Barcelona, s'allunya de sentimentalismes per narrar la imminència de la malaltia i la mort. Truman és una història d'amistat amb rerefons tràgic però amb notes d'humor. Parla sobre algo terrible: un home malalt es prepara per al moment final.


6. UN DIA PERFECTE PER VOLAR  Marc Recha

Estamos davant d'un conte preciós, el d'un pare i el seu fill que passen un dia en el bosc. Amb tota la llibertat de la que sol fer gala, Recha realitza una pel·lícula petita però de gran calat emocional, algo així com un testament d'amor al seu fill, que protagonitza el film junto a Sergi López.


7. NINGÚ NO VOL LA NIT  Isabel Coixet

Película que confirma la vocació internacional de Coixet, narra la història d'una dona rica i culta que inicia una expedició al Polo Nord per estar junto a el seu marit, eminent explorador. És un film d'aventures en la neu, però també estàtic i protagonitzat per una esplèndida Juliette Binoche.


8. LA NOVIA  Paula Ortiz

Tan arrebatadora i artesanal com diferent, 'La novia' té una legió de seguidors. Paula Ortiz recupera la tragèdia lorquiana de 'Bodas de sangre' per realitzar una versió esteticista i molt particular on tot, des de la imatge, el paisatge i el guió, és extrem. O entres o no entres. I si entres, és meravellosa.


9. REQUISITS PER SER UNA PERSONA NORMAL  Leticia Dolera

Laactriu Leticia Dolera debuta en la dirección amb la història d'una jove que busca ser una persona normal i tenir treball, parella i casa. D'esperit descaradament naïf i pop, la comèdia destil·la bon rotllo a l'atrapar l'esperit d'una generació, la dels contractes escombraries i les escasses oportunitats.


10. EL DESCONOCIDO  Dani de la Torre

Notícies relacionades

El sempre immens Luis Tosar dóna vida a un empleat de banca amb moltes escombraries bajo la seva alfombra. No estem davant de cine social (encara que també ja que les preferents estan en l'aire) sinó davant d'una pel·lícula d'acció –debut en la dirección de De la Torre- que convida a contenir la respiració.


La llista ha sigut elaborada amb les votacions de Quim Casas, Eduardo de Vicente, Juan Manuel Freire, Julián García, Beatriz Martínez, Olga Pereda i Rafael Tapounet