Les millors pel·lícules internacionals del 2015

jgarcia32235556 foto de mad max  furia en la carretera para el icu151222192904

jgarcia32235556 foto de mad max furia en la carretera para el icu151222192904

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

1. MAD MAX: FÚRIA EN LA CARRETERA George Miller

Estem davant d'una pel·lícula que, per la seva força i frescor, podria haver sigut dirigida per un cineasta adolescent en lloc de per un senyor de 70 anys: l'australià George Miller, creador de la sèrie. Pura acció física i adrenalínica, 'Mad Max: fúria en la carretera' té personatges amb matisos i està protagonitzada per una heroïna manca (Charlize Theron) que resulta molt més animal que qualsevol home. Rodada 30 anys després de la tercera entrega ('Más allá de la cúpula del trueno'), la cinta no dóna treva a l'espectador i des del punt de vista tècnic resulta infal·lible. Un dels millors films d'acció apocalíptica rodats fins ara.


2. DEL REVÉS Pete Docter i Ronnie del Carmen (Estats Units)

L'última meravella de Pixar explora la mentalitat infantil i és tan imaginativa en el seu desenvolupament argumental com en la seva visualització. Ens mostra una nena que es fa gran coincidint amb el canvi de ciutat i amics. Però, sobretot, ens mostra sentiments: alegria, tristesa, ira, por, fàstic….


3. IT FOLLOWS David Robert Mitchell (Estats Units)

Abans d'estrenar-se ja era una pel·lícula de culte, de la qual convé no revelar gaires coses als que no l'han vist. És un relat sobre el mal, el d'uns joves sotmesos a un malson del qual el públic tampoc surt indemne. Acabada la cinta, se segueix pensat-hi durant hores. O dies.


4. STAR WARS: EL DESPERTAR DE LA FUERZA J.J. Abrams (Estats Units)

Aclaparadorament nostàlgica, la setena entrega de l'odissea espacial creada per George Lucas recupera l'essència de la primera trilogia. Hi ha acció, sí. Però també emoció i personatges. El retrobament entre Han Solo i la princesa Leia (que han envellit amb nosaltres) emociona fins a la llagrimeta.


5. THE ASSASSIN Hou Hsiao-Hsien (Taiwan-Xina)

És la primera vegada que el taiwanès Hou Hsiao-hsien, un dels millors cineastes asiàtics contemporanis, s'endinsa en el subgènere d'arts marcials (wuxia). Protagonitzada per una dona, la pel·lícula sorgeix dels relats que el director va llegir en la seva infància i fa un ús extraordinari de la composició.


6. EL PUENTE DE LOS ESPÍAS Steven Spielberg

Ubicada en un món sumit en la paranoia nuclear i basada en fet reals, 'El puente de los espías' ens parla de l'intercanvi d'agents entre EUA i l'URSS. Ens narra la història d'un home ordinari que fa coses extraordinàries. I ho fa amb l'inigualable domini del ritme marca Spielberg.


7. EX MACHINA Alex Garland

En el seu debut com a realitzador, l'escriptor i guionista Alex Garland dóna nous aires al concepte de la intel·ligència artificial a través d'un relat que sumeix els espectadors en el desconcert i que reinventa la història de Frankenstein al retratar el determini de l'home a utilitzar la tecnologia per ser Déu.


8. PURO VICIO Paul Thomas Anderson

Modèlica adaptació cinematográfica de la novel·la homònima de Thomas Pynchon, 'Puro vicio' és una comèdia psicodèlica, amb tocs de film 'noir' i protagonitzada per un dels actors menys convencionals de Hollywood, Joaquin Phoenix. L'argument és l'excusa d'Anderson per retratar la dècada dels 60.


9. FOXCATCHER Benett Miller (Estats Units)

Amb uns personatges tèrbols i recargolats i una atmosfera opressiva, 'Foxcatcher' és la història real d'una relació malsana, la que manté un solitari magnat amb dos germans que es dediquen professionalment a la lluita lliure. L'esport és el que menys importa en un film que parla de les misèries humanes.


10. FUERZA MAYOR Ruben Ostlünd (Suècia)

Notícies relacionades

Una allau amenaça una pista d'esquí. Quan una dona busca l'ajuda del seu marit descobreix que aquest ha optat per salvar-se primer i fugir deixant enrere la seva dona i els fills. ¿On és el mascle alfa, l'home protector, l'heroi? És el que es pregunta el director suec, que no jutja el protagonista.


La llista ha sigut elaborada amb les votacions de Quim Casas, Eduardo de Vicente, Juan Manuel Freire, Julián García, Beatriz Martínez, Olga Pereda i Rafael Tapounet