Moltes cares noves a 'Mamma Mia!'

L'aclamada Nina lidera els assajos amb un sòlid repartiment amb actors novells i veterans

ENTREGATS Nina (centre) i els seus nous companys, ahir, durant un assaig.

ENTREGATS Nina (centre) i els seus nous companys, ahir, durant un assaig. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

Un munt de cares noves recolzen Nina, incombustible protagonista de la versió espanyola de Mamma Mia!, el musical basat en cançons d'Abba. Fa tres dies que el nou repartiment -només tres intèrprets més, a més de Nina, repeteixen- ha començat a assajar en un espai a prop del Poblenou. Tots estan pendents de qualsevol indicació que facin Nichola Treherne, coreògrafa, i Paul Garrington, el director britànic que des del 2001 s'ha encarregat de posar en solfa els muntatges d'aquest musical al món. «La qualitat dels intèrprets ha millorat molt a Espanya. La primera vegada que vaig fer un càsting a Madrid fa 11 anys gairebé vaig haver d'agafar els que s'hi van presentar. No tenia gaire opció. Ara, per cada rol hi havia 10 possibles candidats», comenta Garrington. A Clara Altarriba, que encarna Sophie, la filla de Donna (Nina), la deixa pels núvols. I per descomptat a Nina, talismà de la versió espanyola des de l'estrena d'aquest musical que protagonitzarà per quarta vegada: «Quan em van proposar tornar a muntar Mamma Mia! vaig posar com a condició comptar amb Nina», recorda.

L'auge del musical a Barcelona ha agafat Altarriba de ple, ja que aquesta noia de 22 anys va superar amb una setmana de diferència tant el càsting del famós musical com el de Molt soroll per no res. Actualment l'actriu va de bòlid entre tots dos, però feliç. «En el muntatge del TNC hi interpreto dos rols petits», diu Altarriba, que agraeix que Stage Enterteinment, productora com anteriorment de Mamma Mia!, li hagi permès compaginar les dues feines. Els espectacles coincidiran a la cartellera l'última setmana del mes, ja que Mamma Mia! s'estrena al Tívoli el 26 de novembre.

«Sophie no és una noia pàmfila sinó una jove que vol descobrir qui és el seu pare, un conflicte important que espero transmetre», ressalta Altarriba, que té una mica d'experiència, ja que va intervenir en el musical de petit format L'esbudellador de Whitechapel, al Teatre del Raval. Res a veure aquella comèdia negra amb Mamma Mia! Encara que tres dies són pocs per confraternitzar, destaca el «bon ambient» que s'ha creat en l'equip. De Nina en destaca la seva professionalitat: «Sempre la veig superenfocada en la feina, molt atenta a qualsevol detall», diu l'actriu.

Olga Hueso és una altra de les cares noves d'aquest musical ambientat en una illa grega, en la qual Donna prepara el casament de la seva filla sense saber que aquesta ha invitat tres dels seus exnòvios per esbrinar quin és el seu progenitor. Hueso encarna Tanya, amiga de Donna especialista a col·leccionar marits. «El meu personatge és un bombó», diu Hueso. Aquest és el seu segon musical després d'haver debutat a Sister Act com a Madre Superiora i germana María Lázaro. «Jo no sóc cantant però això és un somni», indica l'actriu andalusa. «Tanya és una dona dura però també fràgil. És una supervivent. Ha aconseguit el que volia en la seva vida però té moltes cicatrius».

Notícies relacionades

Eva Diago, que encarna Rosie, l'altra amiga de tota la vida de Donna, té més experiència en musicals, i entre els seus últims rols figura el de Madame Thénardier a Els Miserables. Per a Garrington, a Mamma Mia! són tan importants les cançons com els conflictes dels personatges que s'expliquen a través de les melodies. Per aquest motiu, malgrat que Abba va triomfar cantant en anglès, en el musical les peces sempre es tradueixen a l'idioma del país on es representa.

«Els temes d'Abba, i més els de la seva última època, són poemes que expliquen petites històries. És important que el públic els entengui per identificar-s'hi», assenyala. El director no descarta incloure paraules en català i fins i tot algun accent andalús a fi d'acostar encara més l'obra a l'espectador.