Anar al contingut

L'evangeli segons Carrère

EL LLIBRE DE LA SETMANA L'autor publica l'excepcional 'El Regne'

Domingo Ródenas

Si m'haguessin dit que llegiria amb avidesa insaciable un llibre de més de 500 pàgines que gira al voltant de l'Evangeli de sant Lluc i els Fets dels Apòstols m'hauria posat a riure. Però així ha sigut.

El secret d'El Regne no resideix només en el fet que Emmanuel Carrère es manté fidel a la fórmula de mestissatge literari que va definir a L'adversari: reportatge d'investigació, astúcia novel·lística en l'ús de les dades, ritme i estil vivaços i generosa dosi d'autobiografisme. Carrère narra sempre alguna cosa que el concerneix i que, per la força d'aquesta implicació i fins i tot d'aquesta intimitat, acaba arrossegant el lector. Les seves novel·les sense ficció posseeixen la força envoltant d'una confidència o d'una confessió, l'alè de veritat de la més reeixida versemblança literària i provoquen inquietud i, a vegades, commoció. Si aquesta habilitat va resultar sorprenent en la història d'un subjecte tèrbol i poc recomanable com el rus Limónov (2013), ara es perfecciona en aquesta exploració sobre els avatars del cristianisme poques dècades després del calvari i mort de Jesucrist. Encara que el que Carrère es proposa és més aviat una investigació textual: descobrir en els dos llibres bíblics citats els mètodes de treball del seu autor, Lluc, un metge grec culte i serè que va ser deixeble de l'exaltat Pau, i que es va documentar més que cap evangelista, entrevistant-se amb testimonis de la vida de Jesús, potser fins i tot amb la seva mare, i consultant registres de la paraula directa del Mestre.

DOBLE RECERCA / En algun moment, Carrère entreveu en Lluc una remota prefiguració de si mateix, un antecedent de l'escriptor que investiga a consciència però que no renuncia a la seva lliure imaginació per omplir les esquerdes que deixa l'encaix de les dades verificables. Per això pot afirmar: «El meu projecte consisteix a investigar sobre la naturalesa de la seva investigació» (p. 269). Aquesta doble recerca, magistralment trenada, fa el llibre irresistible: Lluc intenta investigar com va ser possible un fet tan portentós com la resurrecció de Jesús, per a la qual cosa havia de ­reunir tots els testimonis de la seva vida i accedir a la versió més fidedigna del seu missatge; Carrère intentant sorprendre en el text evangèlic les empremtes del Lluc escriptor lluitant amb una matèria més pròpia de la ciència-ficció (no és capritxosa la presència del desgraciat Philip K. Dick, cristià maximalista, a qui Carrère va dedicar una biografia).

Però, fins i tot sent això molt, no ho és tot, perquè El regne conté també una indagació més privada: la de Carrère preguntant-se com va ser possible, 20 anys enrere, la seva conversió a un catolicisme fervorós, de missa diària i profunda contrició, per sortir d'aquesta fe abrasadora dos anys després, atordit com qui es desperta d'un coma, i tornar a la seva vida d'intel·lectual agnòstic. Visitar aquesta versió estrambòtica de si mateix a través de les minucioses notes que llavors va prendre sobre l'Evangeli de sant Joan és una altra forma d'investigació que dóna un punt de fuga autobiogràfic a tot aquest excepcional llibre sobre la gènesi de la civilització cristiana, sobre la irreprimible necessitat de transcendència de l'espècie humana i sobre el fràgil i contradictori fonament de les nostres creences.

Temes: Llibres

0 Comentaris