GUARDÓ

Fernando Trueba, Premio Nacional de Cinematografía

El cineasta rep el guardó en reconeixement a la seva "indiscutible trajectòria" i la seva defensa de la professió

El director de cine Fernando Trueba, Premio Nacional de Cinematografía.

El director de cine Fernando Trueba, Premio Nacional de Cinematografía. / AFP / RAFA RIVAS

2
Es llegeix en minuts

El director, productor, guionista i crític Fernando Trueba (Madrid, 1955) ha sigut guardonat aquest dimarts amb el Premio Nacional de Cinematografía 2015 en reconeixement a la seva "indiscutible trajectòria", la seva tasca "en defensa de la professió cinematogràfica" i la seva "projecció internacional".

El jurat argumenta en la nota enviada pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, que convoca els premis a través de l'Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA), que Trueba ha defensat la professió des "dels inicis de la seva carrera com a fundador de la revista 'Casablanca' i com a crític a 'El País' i la 'Guía del Ocio'".

El jurat del premi, dotat amb 30.000 euros, també destaca de Trueba "el seu paper com a president de l'Acadèmia de Cine" i "el reconeixement internacional que ha aconseguit el cine espanyol gràcies als èxits obtinguts per les seves pel·lícules".

Fernando Rodríguez Trueba, llicenciat per la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid, es va donar a conèixer en la direcció amb 'Ópera prima' (1980) i un lustre més endavant va aconseguir la fama amb 'Sé infiel y no mires con quién', protagonitzada, entre altres, per Ana Belén, Carmen Maura i Antonio Resines.

L'any següent va rodar 'El año de las luces' (1986), que va guanyar un Ós de Plata del Festival de Berlín.

El 1988 va ser designat president de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya, i el 1989 va rodar 'El sueño del mono loco', protagonitzada per Jeff Goldblum Miranda Richardson.

El 1992 va aconseguir amb 'Belle Époque' nou premis Goya, entre ells a millor pel·lícula, millor director i millor actriu (Ariadna Gil), i l'any següent va rebre l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa.

El seu següent treball va ser 'Two Much', que van protagonitzar Antonio Banderas, Melanie Griffith Daryl Hannah, i el 1998 va estrenar 'La niña de tus ojos', amb Penélope Cruz en el paper principal i que va aconseguir set 'goyas', entre ells a la millor pel·lícula.

Entre els seus últims treballs, destaquen els documentals de tema musical 'Calle 54' i 'El milagro de Candeal', i la pel·lícula d'animació 'Chico i Rita', que va arribar a ser candidata a un Oscar, i 'El artista y la modelo'.

Notícies relacionades

El jurat, presidit per la directora de l'ICAA, Lorena González, i amb Guadalupe Melgosa, subdirectora general de Promoció i Relacions Internacionals de l'ICAA, com a vicepresidenta, ha estat format per Antonio Resines, Alicia Luna, Francisco José Martínez, Ginés García Millán, Víctor García León Patricia Ferreira.

També n'han format part, a proposta de l'ICAA, Concepción Casanovas, Mikel Lejarza, José Luis Rebordinos i la guardonada en la convocatòria anterior, Dolores Salvador.