No us ho perdeu

'PEDIGRÍ', 'LA CAÍDA DE LOS OTOMANOS', 'CUADERNO DE VACACIONES'

no us ho perdeu Retrat de lescriptor adolescent  Rèquiem per un imperi  Els passatemps poden ser hipsters_MEDIA_1

no us ho perdeu Retrat de lescriptor adolescent Rèquiem per un imperi Els passatemps poden ser hipsters_MEDIA_1

2
Es llegeix en minuts

'PEDIGRÍ'. Retrat de l'escriptor adolescent

¿Aquesta és una de les millors novel·les de George Simenon? Potser no, però sí de les més rares i un testimoni únic per entrar en la seva esmunyedissa psicologia. El llibre, més extens que qualsevol de les novel·les dures o de Maigret, va néixer de la necessitat de bolcar les seves memòries infantils i d'adolescència davant una possible mort imminent al diagnosticar-li una cardiopatia. No va ser així. André Gide li va recomanar que reescrigués el text en tercera persona i el tractés com una novel·la més. Així ho va fer amb la seva habitual prosa esmolada i es va guanyar no pocs judicis de difamació per familiars que es van sentir reflectits.

Havien de passar molts anys perquè Simenon mostrés el desamor de la seva mare a Carta a mi madre, però Pedigrí dóna algunes claus per comprendre'l.

'LA CAÍDA DE LOS OTOMANOS'. Rèquiem per un imperi

La caída de los otomanos (Crítica), del catedràtic d'Oxford Eugene Rogan, podria haver sigut una cosa semblant al que va fer François Fejtö en el seu Réquiem por un imperio difunto pels Habsburg. Alguna cosa d'això hi ha en el seu esforç per rescatar un àmbit de convivència d'entre cultures i religions que va fracassar per culpa dels uns i dels altres, amb les potències com a principals culpables. Però en lloc d'aquest alt to elegíac del francohongarès trobem un joc de miralls amb el present (en temps en què era Occident qui veia el gihad com una arma de guerra, el traçat de fronteres ara entrat en crisi, la denúncia del genocidi armeni) i un intent de posar-se, en el lloc dels que van viure aquells temps, amb els súbdits i dirigents otomans en primer lloc. ERNEST ALÓS

'CUADERNO DE VACACIONES'. Els passatemps poden ser 'hipsters'

Notícies relacionades

Que aixequi la mà qui sent algun indici de nostàlgia pels quaderns de vacances de la infància. Ni tan sols els consumidors més acrítics de la parafernàlia EGB. Així doncs, dissenyar una versió d'aquest producte per a adults semblava una idea de bomber dels de Blackie Books. I no obstant, ha funcionat, i el Cuaderno de vacaciones para adultos de Daniel López Valle i Cristóbal Fortúnez arriba ja a la seva quarta edició amb 50.000 exemplars venuts.

Per fer-se'n una idea: un laberint caspós per a polls en la melena de Michel Houellebeqc, minibiografies exemplars de personatges com Florence Foster Jenkins, la pitjor cantant del món, tests de memòria i d'agudesa visual amb maquillatges de Kiss o cares de Bill Murray, una sopa de lletres amb les cases de Joc de trons... E. A.