EXPERIMENT TUITER PIONER

Una obra digital gratuïta reuneix els tuits de @deportado4443

Carlos Hernández, autor de 'Los últimos españoles de Mauthausen', recopila el contingut del compte de Twitter, que va arribar als 45.000 seguidors

El periodista i escriptor treu de l'oblit els 9.300 espanyols que van ser deportats als camps de concentració nazis

Una de les imatges, amb l’uniforme de presoner, de @deportado4443.

Una de les imatges, amb l’uniforme de presoner, de @deportado4443.

2
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / BARCELONA

L'escriptor i periodista Carlos Hernández, autor de 'Los últimos españoles de Mauthausen' (Ediciones B), va obrir així que va publicar-se el llibre, a primers de gener d'aquest any, el compte de Twitter @deportado4443, en què durant tres mesos i mig es va posar en la pell del seu oncle Antonio Hernández Martín, deportat al camp de concentració nazi, narrant com si fos en directe i en primera persona el dia a dia del seu captiveri. A partir d'aquest dilluns, l'editorial ha començat a distribuir gratuïtament a través de Twitter '@deportado4443', una obra que recopila en 127 pàgines els 921 tuits, 250 fotos i una dotzena de vídeos que Carlos Hernández va bolcar al perfil de la xarxa social i que posaven el focus en el patiment dels 9.300 espanyols que van passar pels camps nazis. 

El compte de Twitter es va convertir en un experiment tuiter pioner que complementava la publicació de 'Los últimos españoles de Mauthausen' últimos españoles de Mauthausen' i va aconseguir atraure 45.000 seguidors, cridant l'atenció de mitjans de comunicació i aconseguint la repercussió a l'Argentina, Colòmbia, Xile, els Estats Units i Mèxic. El seu contingut es pot descarregar també des del link http://deportats.es/docs/deportado4443.pdf

El perfil @deportat 4443 feia dos mesos que estava en silenci, des del 8 de maig, quan es va donar per acabada l'experiència, fins que aquest dilluns Hernández ha penjat el següent tuit convidant a la descàrrega del llibre digital: "Gràcies per interessar-te per la meva història i la dels meus 9.300 companys. Descarrega't aquí i conserva-la per sempre http://deportats.es/docs/deportat4443.pdf …".

Lluita per sobreviure

Els tuits recollien com Antonio Hernández Marín i el seu company de captiveri Antonio Cebrián Calero, que no va aconseguir sobreviure, lidiaven diàriament amb la mort. A més anaven acompanyats de documents gràfics, com fotos de Mauthausen, dibuixos realitzats per presoners espanyols al camp i documents redactats pels membres de les SS. Aquest conjunt, reunit en aquest "tuit llibre", com l'anomenen  els seus editors, vol donar a conèixer la història oblidada de la deportació espanyola durant la segona guerra mundial. "Crec que no menteixo si afirmo que @deportado4443 ha adquirit vida pròpia i que el seu relat tuiter ha anat construint-se de forma natural i gairebé espontània -escriu Carlos Hernández en una nota introductòria a l'edició digital-. A això han contribuït els demolidors testimonis dels supervivents i l'enorme quantitat de documents que pul·lulaven pel meu cap, però també els centenars de tuits que, cada dia, li escrivieu molts de vosaltres".

Notícies relacionades

El llibre que va donar origen a aquest experiment, 'Los últimos españoles de Mauthausen' , és un seriós i exhaustiu treball d'investigació que a través dels seus testimonis dóna veu a nombrosos supervivents espanyols dels camps nazis que van acabar-hi "per defensar la nostra llibertat" i critica l'oblit de les autoritats polítiques i la responsabilitat del règim nazi. El volum, amb 18.000 exemplars venuts, ja ha arribat a la novena edició. Per aconseguir més repercussió al llibre, Hernández va obrir una pàgina a Facebook, va crear la web deportats.es i va llançar el projecte tuiter @deportado4443.

Tuits reals

Segons l'autor, "la clau de l'èxit ha sigut que cada tuit era real, descrivia exactament el que van patir els 9.300 deportats espanyols, sense inventar ni exagerar absolutament res". Amb els seus tuits va descriure la crueltat dels SS, la mort dels espanyols que treballaven a la pedrera de Mauthausen, l'amarga olor del fum que escopia la xemeneia del crematori, l'assassinat dels seus companys a les cambres de gas... però també el companyerisme i la solidaritat entre els espanyols, l'organització clandestina que van crear els presoners i que va salvar centenars de vides. 

Temes:

Llibres