DESPRÉS DE 15 ANYS D'ACTIVITAT

Tanca la Fundació Francisco Godia

La casa Garriga Nogués de Barcelona passarà a acollir les exposicions de la Fundació Mapfre

Interior de la seu de la Fundació Francisco Godia, amb un Maserati en exposició.

Interior de la seu de la Fundació Francisco Godia, amb un Maserati en exposició. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts

La Fundació Francisco Godia, que fins ara tenia la seva seu a la modernista casa Garriga Nogués, ha anunciat aquest dijous el seu tancament després de 15 anys de funcionament.

En un comunicat, la Fundació Francisco Godia, que s'havia convertit en un referent del col·leccionisme privat, fa "un balanç positiu" de la tasca realitzada i anuncia que "a partir d'ara seguirà treballant des de l'àmbit privat en favor del reconeixement de la importància del col·leccionisme".

Considera la fundació que "al llarg d'aquests anys, ha posat en valor la importància del col·leccionisme privat, donant a conèixer al gran públic col·leccions i obres que habitualment no es troben als museus".

També subratlla la rehabilitació de la seva seu, la casa Garriga Nogués, obra de l'arquitecte Enric Sagnier, que "ha contribuït així a enriquir el patrimoni cultural de Barcelona". Conclou agraint el suport d'empreses i institucions, així com del seu patronat, assessors, patrocinadors i mitjans de comunicació, i als col·laboradors que han participat en les seves activitats.

FONS DE GRAN VALOR

Després del tancament de la Fundació Godia, a la casa Garriga Nogués s'instal·larà en règim de lloguer la madrilenya Fundació Mapfre, que d'aquesta manera comptarà amb un espai privilegiat per organitzar exposicions a Barcelona.

La Fundació Francisco Godia va obrir les seves portes a la casa Garriga Nogués el novembre del 2008 amb una exposició de 250 obres dels seus fons, de mestres com Alejo de Vahía, Luca Giordano, Zurbarán, Sorolla, Casas, Picasso, Miró, Tàpies, Barceló Magritte.

Liliana Godia, filla de qui va ser empresari, col·leccionista i esportista de fórmula 1 en els anys 50 Francisco Godia, va explicar llavors que la Fundació que porta el nom del seu pare era "de les poques d'Europa i Amèrica amb una representació de tots els períodes de l'art, des de l'edat mitjana fins al segle XXI".

El tancament de la fundació obre l'interrogant sobre quin serà el destí de la col·lecció, integrada per 1.500 peces d'art, amb "tresors" com la 'Mare de Déu de la Llet', atribuïda a Llorenç Saragossà, la 'Maria Magdalena' de Jaume Huguet, la 'Pietat' d'Alejo de Vahía, 'A l'hipòdrom' (1899-1901), de Ramon Casas; 'Bous i barca' (1908), de Sorolla; la decoració de Joaquim Mir per a la casa Trinxet, del 1903; així com quadros de Picasso, Miró, Tàpies i Barceló.

IMPUTACIÓ PER FRAU FISCAL

Els problemes econòmics de Liliana Godia es van aguditzar arran de la seva imputació per defraudar presumptament 5,7 milions d'euros a Hisenda amb el seu marit i el seu cosí.

Notícies relacionades

En la seva compareixença davant la jutge del cas el juliol del 2013, Liliana Godia es va escudar en el fet que el seu marit va delegar en tercers la seva gestió tributària, encara que es va mostrar oberta a pagar si es confirmava que hi havia hagut errors.

El mes de desembre passat, Sotheby's va subhastar a Londres un dels quadros de Liliana Godia, l'oli de Joaquín Sorolla (1863-1923) 'Tornada  de la pesca. Platja de València', que es va adjudicar per 2,32 milions de lliures (uns 3 milions d'euros).