DISTINCIONS DEL CONCA

Núria Espert, Jaime Rosales i Francesc Parcerisas, Premis Nacionals de Cultura

L'excrític d'art d'EL PERIÓDICO, Josep Maria Cadena, també ha sigut guardonat

3
Es llegeix en minuts
EFE / BARCELONA

L'actriu Núria Espert, el cineasta Jaime Rosales, l'escriptor i poeta Francesc Parcerisas, el periodista Josep Maria Cadena (excrític d'art del PERIÒDICO DE CATALUNYA), el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, la ballarina Guillermina Coll, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, la Fundació Privada Espai Guinovart, el professor Xavier Pla i l'artista Amèlia Riera són els deu distingits aquest any amb els Premis Nacionals de Cultura, que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).

El CoNCA atorga la distinció més rellevant de l'àmbit cultural català a personalitats i entitats de tot el territori, als quals reconeix "l'excel·lència de la seva obra, la continuïtat de la seva tasca fins a l'actualitat i la mirada pròpia i innovadora que cadascú aporta".

En el cas de Núria Espert, destaquen la dilatada i consolidada trajectòria internacional com a actriu, directora teatral i empresària de teatre i recorden que ha tornat a l'escena catalana aquest any amb la interpretació d''El rei Lear', de Shakespeare.

Espert, que ha viatjat a Barcelona des de Madrid, on viu, ha reconegut que quan va rebre la trucada en la qual li anunciaven el premi es va sorprendre, però que després va reflexionar i ho va trobar natural, perquè acabava de deixar 'El rei Lear' a l'escenari del Teatre Lliure, una experiència que ha qualificat com a "absolutament extraordinària" i que ha sigut "com un recés espiritual a l'Índia, en què el guru ha sigut el text".

Així mateix, ha entès que el premi és com el tancament d'un període de "plaer i patiment a causa d''El rei Lear", una obra que guarda "com un tresor" i que espera amb impaciència tornar a interpretar a finals d'aquest any.

El cineasta Jaime Rosales, autor de pel·lícules com 'Hermosa juventud', ha agraït el premi al costat de gent que admira i ha considerat que l'art és el que provoca que es desperti la consciència de la gent, una cosa que el poder "no vol, ja que prefereix que la gent no sigui intel·ligent i conscient, perquè pensa que, així, és més manipulable".

Al seu entendre, una societat sense art està "en perill pel totalitarisme" i ha advertit que la joventut d'avui "és molt manipulable, fet que és inquietant, perquè pensem que el feixisme és remot, però el cert és que pot tornar".

Al poeta Francesc Parcerisas, de la generació dels 70, se'l distingeix per la rellevància de tota la seva obra, des de fa més de quaranta anys. "Hem d'agrair avui que la literatura ens permeti deixar constància del que hem viscut".

El sempre punxant Josep Maria Cadena obté un dels premis per la trajectòria dilatada en l'àmbit de la crítica d'art i, especialment, per la contribució que ha fet a l'estudi, la difusió i l'anàlisi del periodisme gràfic català.

Amb la ironia que tot sovint desprèn, Cadena ha dit que, malgrat el nom, ell sempre s'ha sentit més "baula que cadena" i que ha treballat per recuperar històries del passat, especialment qüestions relacionades amb l'humor que es practicava a principis de segle.

El representant de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Pere Caselles, ha recordat la feina que aquesta entitat a dut a terme per tal que a Europa es reconegui l'ús de la pirotècnia a les festes populars, mentre que Arturo Gaya, en nom del grup "Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries", ha agraït que es tingui en compte una formació musical que procedeix d'unes terres "apartades de tots els centres on es decideixen les coses importants".

Maria Guinovart, en nom de la Fundació Privada Espai Guinovart, ha afirmat que el premi és "com un regal del cel" (el seu pare hauria complert 88 anys aquests dies), i tant Guillermina Coll com Amèlia Riera han agraït un premi que reconeix àmbits com els de la dansa i l'art.

Notícies relacionades

El professor Xavier Pla, gran especialista de l'obra de Josep Pla, ha expressat "sorpresa, emoció i agraïment".

Els premis s'entregaran durant una cerimònia que se celebrarà el pròxim 17 de juny al teatre Romea.