PREMI RECUPERAT

'La puta pasta' d'Emili Bayo guanya el Crims de Tinta

Emili Bayo.

Emili Bayo.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

La concessió del VI Premi Crims de Tinta, que ahir es va celebrar a l'Auditori de RBA, a més a més de ser el tret de sortida de les activitats de BCNegra suposa la recuperació d'un guardó, dedicat especialment al gènere en català. Convocat en el passat pel Departament d'Interior de la Generalitat, va caure per culpa de les retallades. Ahir, un acord de col·laboració del festival amb RBA / La Magrana el va tornar a la vida. L'autor lleidatà Emili Bayo, amb la seva novel·la La puta pasta, es va unir a una nòmina de premiats en què figuren noms com Marc Pastor, Carles Quílez, Teresa Solana, el desaparegut Agustí Vehí i Andreu Martín.

La novel·la de Bayo explica les penúries d'un negre literari que en hores baixes i sense feina decideix participar en un robatori al domicili d'un diputat que, sorprenentment, guarda a casa seva més de 12 milions d'euros.

El jurat del premi, compost per l'escriptor Carlos Zanón, el llibreter Paco Camarasa, la comissària dels Mossos d'Esquadra Cristina Manresa i el bibliotecari de La Bòbila (biblio-

teca de l'Hospitalet, especialitzada en el gènere negre) Jordi Canal i l'editor de RBA Jordi Rourera, ha des-

tacat l'atrevida estructura de la novel·la, ja que l'acció es fracciona en tres punts de vista diferents. El del protagonista, que exerceix de nar-

rador amb una veu irònica que

homenatja els clàssics nord-americans. El de l'inspector d'Hisenda, que indaga l'origen de la fortuna

del diputat. I el del subinspector

de policia, per a qui el cas serà

Notícies relacionades

una ocasió de recuperar el seu crèdit perdut.

La novel·la es desenvolupa principalment a Barcelona, però també a Lleida, i inclou una bona dosi crítica d'aquests temps de penúria econòmica i corrupció.