Estel·lar Primavera Sound

El festival presenta el cartell de la pròxima edició, amb The Black Keys i Patti Smith entre els grans reclams

La gran cita del rock alternatiu de Barcelona se celebrarà al Parc del Fòrum entre el 28 i el 30 de maig

Run The Jewels 3El productor/raper El-P, fill del so corrosiu de Bomb Squad, i el raper Killer Mike formen un duo que ha volgut tornar la diversió al hip- hop. Els seus discos són fonamentals, però és en directe on el seu projecte adquireix tot el seu significat. Espereu-ne suor. I llàgrimes, però d’alegria.

Run The Jewels 3El productor/raper El-P, fill del so corrosiu de Bomb Squad, i el raper Killer Mike formen un duo que ha volgut tornar la diversió al hip- hop. Els seus discos són fonamentals, però és en directe on el seu projecte adquireix tot el seu significat. Espereu-ne suor. I llàgrimes, però d’alegria.

3
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE / BARCELONA

Llegendes del rock, clàssics recents i promeses sòlides tornen a conformar, un any més, el programa del festival Primavera Sound, que se celebrarà al Parc del Fòrum entre el 28 i el 30 de maig. En el cartell presentat ahir a través d'una aplicació en forma d'aventura gràfica, la lletra menuda importa tant com la gran -una regla escrita d'aquest festival-, però uns quants noms n'arrossegaran més que uns altres.

Parlem, per exemple, de The Black Keys, el duo de blues-rock modern de Dan Auerbach i Patrick Carney, que en el seu vuitè disc (Turn blue) aposten per les atmosferes mig fantasmals i una psicodèlia delicada; en directe, no crec que evitin cops més directes com el seu hit Lonely boy.

ANTONY AND THE JOHNSONS / També destaquen noms de ganxo indubtable com Interpol, presentant el disc El pintor, primer que graven com a trio; Antony and the Johnsons, en el seu retorn al festival després del seu llegendari pas per l'Auditori del 2005; els reunits The Replacements, una de les bandes més influents del rock de les dues últimes dècades; o Patti Smith per partida doble: interpretant íntegrament el clàssic Horses (1975) i en format acústic i en spoken word. Noms (especialment) importants que vénen a sumar-se a altres de ja anunciats, a bombo i platerets, amb lones instal·lades a Barcelona, com els city rockers The Strokes i els també reunits Ride, epítom del pop de guitarres etèries dels 90.

Però els plats que més vénen de gust són infinits, com és habitual. Poques formes millors existeixen de posar-se al dia en qüestions de rock i pop (i pròxims) com assistint a les tres jornades del Primavera. Belle and Sebastian presentaran el recentment aparegut Girls in peacetime want to dance, disc de flirteig amb l'Europop ballable; Einstürzende Neubauten faran por amb ganes amb el seu honorable i bregat durant diverses dècades rock d'avantguarda; el cantautor electrònic James Blake hauria de presentar ja material de Radio silence, disc que podria contenir col·laboracions amb Kanye West i Justin Vernon de Bon Iver; Run The Jewels -el duo hip hop d'El-P i Killer Mike- oferirà segurament un dels espectacles més disfrutables de l'edició; i Sun Kil Moon un dels més plenament devastadors.

TALENTS INTERNACIONALS / Més material internacional: Panda Bear (component d'Animal Collective) presentant el seu al·lucinant nou àlbum; Tony Allen (bateria de Fela Kuti en els seus millors anys i pioner de l'afrobeat) presentant disc vitalista; Hans-Joachim Roedelius, fundador de Cluster i Harmonía, figura clau del krautrock; la llegendària banda maliana Les Ambassadeurs, liderada per Salif Keita; i noms sempre fiables com The New Pornographers (tant de bo amb Neko Case), Spiritualized, Jon Hopkins, Andrew Weatherall, Giant Sand, Caribou, Sunn O))), Thee Oh Sees, Ex Hex, les rehabilitades Sleater-Kinney amb excel·lent nou disc per fer esclatar en escena… Luxe i més luxe. Millor que tractar de resumir-ho tot, convidar a explorar el programa en profunditat per aprofitar el màxim l'abonament o entrada de dia.

Notícies relacionades

APARTAT LOCAL / En l'apartat local destaquen les presències de Christina Rosenvinge -en la jornada inaugural del dimecres 27, juntament amb  OMD, Albert Hammond Jr., Cinerama, Panama i Las Ruinas-, Sr. Chinarro, Joan Miquel Oliver (ex Antònia Font), Nueva Vulcano, Los Punsetes, The Suicide Of Western Culture…

El festival no vol deixar de ser plataforma per a noms amb no tanta   trajectòria; i així aposta també per Mourn, Perro, Ocellot o la cantautora Núria Graham. De nou, una programació gratuïta al Parc de la Ciutadella i el cicle de concerts Primavera als Bars, celebrat els dies previs a l'inici del programa principal, serviran igualment per construir un aparador de joves talents pròxims.