La GRAN CITA AMB EL GÈNERE POLICÍAC

BCNegra compleix 10 anys amb Philip Kerr i Anne Perry

La trobada traslladarà les seves taules rodones al Conservatori del Liceu

SUE GRAFTONSegueix amb el seu abecedari criminal

SUE GRAFTONSegueix amb el seu abecedari criminal / GUILLERMO MOLINER / EFE/JULIAN MARTÍN / JOAN PUIG / SUE GRAFTON / ANA PORTNOY

2
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / BARCELONA

Paco Camarasa, comissari, llibreter i alma mater de BCNegra, s'exalta a l'hora d'explicar de quina exitosa manera la trobada i ell han arribat fins aquí 10 anys després que la proposta engegués, com a mostra de l'amistat (però més aviat es podria anomenar idil·li) entre el gènere i Barcelona. I no, no és una exageració d'aquest home, de natural vehement, perquè les xifres exposen un creixement sorprenent, ni més ni menys que el 52% més d'assistents l'any passat respecte a l'any anterior -cortesia de l'efecte Camilleri- en aquests temps crítics per al sector editorial. Potser per això BCNegra 2015, que celebrarà entre el 29 de gener i el 7 de febrer, deu ser una de les poques propostes culturals que han vist augmentat el seu pressupost, en concret de 100.000 a 140.000 euros. Una altra millora és el trasllat des de La Capella al més espaiós auditori del Conservatori del Liceu (carrer Nou de la Rambla, 88) amb 400 places, «i un bar», afegeix divertit Paco Camarasa.

Tres visites estel·lars encapçalen l'elenc de participants en les més de 50 trobades i activitats. El tranquil escocès Philip Kerr porta sota el braç la seva novel·la Mercado de invierno amb la qual inaugura nou heroi, Scott Manson, un entrenador que fa de detectiu en el presumiblement complex escenari de la lliga anglesa i la Champions. Anne Perry, que amb Medianoche en Marble Arch afila una de les seves intrigues victorianes, parlarà d'aquella època en una conversa. Mentre que la nord-americana Sue Grafton segueix entestada a esgotar -ja està a punt de fer-ho amb W de whisky- l'alfabet criminal protagonitzat per la seva investigadora Kinsey Milhone.

PREMIS I EXPOSICIONS / Respecte als premis, una altra novetat és la inclusió del Crims de Tinta (serà l'acte inaugural a l'Auditori de RBA) que inicialment convocava el Departament d'Interior de la Generalitat i va caure a causa de les retallades pressupostàries. Però el gran guardó és sens dubte el Pepe Carvalho que aquest any ha recaigut, així es va anunciar prèviament, en Alicia Giménez Bartlett, que a més de recollir-lo amb tots els honors al Saló de Cent s'unirà als seus editors italià, alemany, finlandès, a més del castellà, per intentar desbrossar el misteri de per què l'autora té molt més èxit en altres latituds.

Notícies relacionades

L'altre acte inaugural ja tradicional és l'exposició a la Biblioteca Jaume Fuster que en aquesta ocasió recollirà portades de novel·les de gènere dels anys 40, 50 i 60 sota el títol Cobertes de color en un temps gris. I particularment emotiu serà l'homenatge Ens estimem tant Mankell!! en què participaran Camarasa i l'editora Beatriz de Moura, amb el rerefons de la notícia que el gran mestre suec pateix un càncer terminal.

Altres escriptors que viatjaran a Barcelona són el polonès Zygmunt Miloszewski que explicarà la seva experiència en l'obertura de noves fronteres geogràfiques al gènere, la islandesa Yrsa Sigurðardóttir (perquè en una trobada d'aquest tipus no pot faltar l'aportació nòrdica) intervindrà en una taula sobre crims de llegenda en què la basconavarresa Dolores Redondo tindrà també molt a dir. La vida criminal de Buenos Aires estarà present amb els argentins Tatiana Goransky, Ernesto Mallo i Claudia Piñeiro i la Filmoteca de Catalunya dedicarà dos cicles a Carlos Pérez Merinero i al funest personatge Fu manxú.