del 9 al 12 d'octubre

Dulce Pontes, Txarango i Kepa Junkera seran a la Fira Mediterrània dedicada a Peret

Manresa acollirà un cicle de concerts ambiciós i que costarà al voltant d'un milió d'euros i preveu 100.000 assistents

El gran Peret.

El gran Peret.

2
Es llegeix en minuts

La portuguesa Dulce Pontes, els africans Toumani Diabaté i el seu fill Sidiki, el castellà Eliseo Parra, el grup català Txarango i el basc Kepa Junkera són alguns dels artistes que participaran en la XVII edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que es dedicarà a la memòria de Peret.

Els responsables del cicle musical han presentat aquest dilluns a Barcelona el programa complet del festival, que passa del mes de novembre a celebrar-se entre el 9 i el 12 d'octubre, i han comentat que l'espectacle inaugural que estava previst que anés a càrrec de Peret se substituirà per un altre de La Troba Kung-Fú i la banda valenciana Unió Musical d'Alaquàs.

El director del festival, David Ibáñez, ha reconegut que la desaparició del rumber català a finals d'agost va ser traumàtica per a ells, ja que estava molt implicat a 'Peret als barris de Manresa', un projecte de caràcter social que havia de portar a terme amb persones grans i nens de la capital del Bages.

EN RECORD DE PERET

Durant la inauguració, tindrà lloc una "acció de record" de Peret, "una personalitat d'enorme dimensió pel que fa a la cultura popular". D'altra banda, Ibáñez s'ha mostrat satisfet a l'entendre que l'edició d'aquest any és la més internacional de les celebrades, amb grans noms com els Derviches de Damasco, Massilia Sound System, Paolo Angeli o els britànics Addictive TV, que se sumen als ja esmentats.

En l'apartat d'arts escèniques, l'aposta és per "formats sorprenents" com els espectacles 'Tauromàquina', de la companyia Animal Religion, en què dos acròbates s'enfronten a un toro mecànic, o l'espectacular fusió de videojoc i dansa vertical dels italians eVenti Verticali.

S'HI ESPEREN 100.000 ASSISTENTS

Altres muntatges destacats de la Fira, en què s'esperen uns 100.000 assistents, aniran a càrrec del ballarí tunisià Hafiz Dhaou, conegut com a Chatha, convertit en un dervix contemporani de carrer, o la fusió de hip hop i música de 'cobla' que estrenaran Kulbik Dance amb la Cobla Sant Jordi. També seran a Manresa el francès Pierre Déauix i hi haurà una discoteca per a criatures d'Imaginart. 

Respecte de la música, Ibáñez ha subratllat que Dulce Pontes estrenarà a Catalunya el nou espectacle 'Puertos de abrigo', mentre que els africans Toumani i Sidiki Diabaté presentaran en primícia a Espanya el seu concert de 'koras'. Així mateix, serà estrena espanyola l'actuació de Massilia Sound System, celebrant nou disc i 30 anys de trajectòria, mentre que el sard Paolo Angeli estrenarà el nou disc, 'S'U'.

PRESSUPOST

Notícies relacionades

La programació d'aquest any, amb nous espais i un pressupost d'un milió d'euros, dels quals el 63% prové d'institucions públiques, es tancarà amb una festa d'entrada gratuïta, en què Marcel Casellas i la Cobla Catalana dels Sons Essencials faran de mestres de cerimònies d'una sessió amb músics com Miquel Gil i Llibert Fortuny.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha remarcat que un 60% dels espectacles preparats són gratuïts en una fira que considera "consolidada, tot i que va començar amb dubtes".