LA CITA MUSICAL DE SANT BOI

L'Altaveu es reforça sota el signe del pop

El festival prima el perfil alternatiu en la 26a edició

EL PETIT DE CAL ERIL Joan Pons estrena l’aliança amb David Mengual.

EL PETIT DE CAL ERIL Joan Pons estrena l’aliança amb David Mengual. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO / BARCELONA

Sant Boi de Llobregat reforça, avui i demà, el seu compromís amb les músiques d'autor acollint la 26a edició de l'Altaveu, una mostra que es va obrir pas el 1989 al voltant de la cançó i el folk i que en l'actualitat decanta el seu programa cap al pop independent i rodalies. Noms de la nostra escena, com Mishima, Gerard Quintana i El Petit de Cal Eril, se citen en el cartell amb figures internacionals com Laetitia Sadier, l'excantant de Stereolab, i Neil Halstead, el que va ser component de Mojave 3 i Slowdive.

L'Altaveu consolida el triangle escènic establert l'any passat al voltant del teatre de Cal Ninyo i els Jardins de l'Ateneu (recintes de pagament a preus populars) i la plaça de l'Ajuntament, amb concerts gratuïts. La programació de Cal Ninyo començarà a caminar aquesta tarda amb una nova iniciativa, Altaveu Spoken Word, que acollirà propostes de poesia oberta a nous formats amb Bradien i Eduard Escoffet, una actuació a la qual rellevarà, demà, la d'Esperpent.

En aquest escenari hi haurà aquesta tarda dues veus femenines, Joana Serrat, amb el folk-rock de Dear great canyon, i la francesa Laetitia Sadier, que mostrarà el seu segon disc, Silencio, inspirat en la sensació de quietud que va experimentar al visitar una església de Zamora. Demà, Cal Ninyo acollirà dos cantautors alternatius, el reconegut Neil Halstead, amb el seu estil interiorista i lluminós, refinat en l'última obra, Palindrome hunches, i l'emergent Robert Ellis, afiliat a un folk que pren nota del country tradicional.

De la psicodèlia al soul

Pels Jardins de l'Ateneu hi passaran avui Jose Domingo, amb l'audaç neopsicodèlia meridional d'Almeria, i Mishima, en la gira del seu disc L'ànsia que cura, llançat la primavera passada. Demà, el soul del jove cantant britànic Myles Sanko, i el rock'n'roll amb aromes negres de Gerard Quintana i el seu actual còmplice, Xarim Aresté, recital incorporat a última hora després de la cancel·lació de Jacco Gardner.

Notícies relacionades

La plaça de l'Ajuntament acollirà demà un dels concerts més destacats del cartell, l'estrena de l'aliança del Petit de Cal Eril amb la David Mengual Free Spirits Big Band. Big Eril, títol de la proposta, ofereix un recorregut per peces de tota l'obra del grup de Joan Pons sotmeses a nous enquadraments sonors per una formació d'una vintena de músics encapçalats pel contrabaixista. El mateix recinte acollirà aquesta nit l'espectacle Sant Boi Urban Dance, projecte d'inclusió al voltant del ball protagonitzat per joves de la localitat i d'altres poblacions metropolitanes.

La parcel·la d'Altaveu Frontera, consagrada als nous valors, ofereix quatre actuacions, les de Malachi Estéreo, Pedro Parque, Xebi SF i Coriolà. Com cada any, el preàmbul del festival el va posar l'entrega de premis, que va tenir lloc ahir a la nit al teatre de Can Massellera. Els guardonats van ser Sílvia Pérez Cruz & Raül Fernández Miró, Za!, Anímic, Orquestra Plateria, La Pegatina, el festival Blues & Ritmes i, en el premi especial a la millor lletra, del grup Patch.