DRAMA

Destino Marrakech Una mirada turista

Destino Marrakech Una mirada turista_MEDIA_2

Destino Marrakech Una mirada turista_MEDIA_2

1
Es llegeix en minuts

Tretze anys després d'haver guanyat l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa amb En un lugar de África, la directora alemanya Caroline Link torna a aquest continent amb la intenció d'unir dos gèneres: per un costat, el drama paternofilial i, per l'altre, el relat d'iniciació d'un adolescent que intenta afirmar la seva identitat. Que en aquest cas es tracti, a més a més, d'un estrany en terra estranya, i que la terra en qüestió sigui el Marroc, li serveix a la directora per recobrir d'exotisme un arc narratiu tremendament familiar, segons el qual les tensions entre els protagonistes s'acaben resolent, amb l'ajuda d'alguna situació de crisi, en una situació de comprensió mútua.

En altres paraules, Link sembla empesa per la passió que l'escenari desperta en ella més que pel verdader compromís per una història que en realitat sembla ser una mera excusa. Sobretot perquè, encara que en general es resisteix a caure en el sentimentalisme i el melodrama, per una altra part recorre a la manipulació i a l'acumulació de tòpics sobre les relacions entre pares i fills i sobre els colors, olors i sabors del Marroc.

Notícies relacionades

Però el més qüestionable de tot plegat és la seva mirada pretesament progressista sobre l'actitud d'Occident respecte de la cultura del Tercer Món: per queixar-se de la indiferència, sembla que legitimi un sentiment paternalista. Malgrat les seves pretensions d'autenticitat, la seva és una mirada essencialment turista. NANDO SALVÀ

Caroline Link