EDICIÓ NÚMERO 26 DEL FESTIVAL

Visa pour l'image rendeix homenatge al fotoperiodisme a Perpinyà

Un total de 26 exposicions porten les millors imatges de premsa a les sales de la ciutat francesa fins al 14 de setembre

2
Es llegeix en minuts
MÒNICA TUDELA / Perpinyà

Un any més en aquestes dates la ciutat francesa de Perpinyà torna a convertir-se --fins al 14 de setembre-- en el centre del fotoperiodisme internacional amb la celebració del festival Visa pour l'image. Fotògrafs professionals i aficionats a la imatge de tot el món s'acosten fins a Perpinyà per veure les exposicions, participar en les projeccions a l'aire lliure o, simplement, fer contactes i disfrutar d'un ambient en què la fotografia és el tema de debat a cada racó. 

Aquesta edició del Visa pour l'image ja és la número 26 i acull --segurament per casualitat-- el mateix nombre d'exposicions en diferents espais de la ciutat, alguns dels quals només es poden visitar amb motiu d'aquest certamen. A aquestes mostres s'hi ha de  sumar l'oferta del festival Off, que també reuneix desenes d'exposicions en botigues, petites sales i restaurants.

Com cada any, es fa difícil la tasca d'escollir el millor del Visa pour l'image. L'organització ha donat especial relleu i ha destacat com a imatge del catàleg d'aquest any la mostra 'Els del nord', en què la guerra del Vietnam apareix retratada per soldats vietnamites que, durant el conflicte es van convertir en fotògrafs ocasionals. "Tots recordem les imatges  emblemàtiques de Larry Burrows, Don McCullin, Philip Jones Griffiths,  Gilles Caron, Horst Faas, Henri Huet. Aquests fotoperiodistes que  van cobrir el conflicte des del costat americà van ser coneguts com 'els del Sud'. No obstant, poc sabíem del treball dels que  van cobrir el conflicte sota les bombes dels B52. Aquells soldats  vietnamites convertits en fotògrafs van ser coneguts com 'els del  Nord', s'explica a la mostra.

Desastres humanitaris

Els desastrosos efectes del pas del tifó Haiyan per Filipines, el novembre del 2013, van ser retratats magistralment per un equip de fotoperiodistes de l'agència AFP, que van aconseguir arribar al lloc abans que cap altre professional de la imatge. El seu esforç es veu recompensat en el festival amb l'exposició 'Tifó a les Filipines: l'AFP, primera agència a seguir els passos de Haiyan'. 

El Premi Canon a la Dona Fotoperiodista 2013 que atorga l'AFJ ha estat per al treball de Mary F. Calvert (Zuma Press) titulat 'La lluita contra els abusos sexuals a l'Exèrcit nord-americà'. La fotògrafa ha retratat diverses dones soldat que van ser violades o agredides sexualment pels seus companys mentre estaven a l'exèrcit. Calvert les retrata en la seva vida quotidiana o durant la seva lluita per denunciar els abusos que van patir.

Fotos amateurs en portada

Com a element de reflexió, la mostra 'Amateurs en portada. 30 imatges que no van canviar el fotoperiodisme' mostra imatges fetes per aficionats amb mòbils o amb càmeres, fotos capturades de vídeos o de cintes de càmeres de seguretat que, pel seu valor en un moment determinat, han arribat a les primeres pàgines de diaris i revistes de tot el món. La tesi de l'exposició és que, malgrat que avui dia todthom té una càmera, aquest fet no ha acabat amb la feina del fotoperiodista professional.

Notícies relacionades

En un to més desenfadat, la mostra 'El futbol vist pels nens de la favela Cidade de Deus' mezcla imatges fetes per professionals de l'agència AFP amb altres disparades per nens. Christophe  Simon, responsable d'AFP al Brasil, va formar i va acompanyar un grup de 18  adolescents d'aquesta favela de Rio de Janeiro i junts es van dedicar a  immortalitzar la seva vida diària i la seva passió pel futbol. El resultat de les fotos fetes pels nens és sorprenent.

Homenatges pòstumos

Visa pour l'image també dedica atenció, entre molts altres temes, al fenomen Maidan a Ucraïna i a la crisi humanitària a la República Centreafricana i rendeix homenatge a dos fotoperiodistes morts recentment: Anja Niedringhaus, assassinada a l'Afganistan l'abril del 2014 ('Homenatge') i Chris Hondros ('Testament'), assassinat a Líbia l'abril del 2011.

Temes:

Perpinyà