Gran cita musical al Parc del Fòrum

Cruïlla munta la gran festa

Damon Albarn estrena avui el seu primer disc en solitari al marge de Blur

El festival reuneix al Parc del Fòrum lúdics concerts de hip-hop, ska, rock, ritmes dels Balcans i del Sàhara

TINARIWEN Divendres, 0.15 hores.

TINARIWEN Divendres, 0.15 hores.

2
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ / Barcelona

El Parc del Fòrum obre les portes un cap de setmana més a la música en directe. Aquesta tarda el Cruïlla hi celebra una nova edició amb un cartell que busca l'aficionat a la música en el sentit més ampli i sense prejudicis. Avui Damon Albarn, cantant del grup anglès Blur, ofereix el seu primer concert en solitari a Catalunya (20.30 hores). I ho farà en un festival que durant dos dies també acollirà Vetusta Morla, Calle 13, Macklemore & Ryan Lewis, Tinariwen, Jack Johnson, Imelda May, Emir Kusturica, Txarango i Violadores del Verso, entre altres.

Si alguna cosa tenen en comú la majoria d'artistes d'aquesta edició del Cruïlla és que no són per escoltar atentament mentre t'acaricies el mentó. L'esperit festiu uneix els polititzats ritmes urbans de Calle 13 i el bonrotllisme surfer de Jack Johnson, el rock and roll vintage d'Imelda May i el rap de Violadores del Verso, la revetlla de Txarango i el hip-hop blanquejat de Macklemore & Ryan Lewis. I tan difícil és mantenir-se quiet davant els ritmes saharians de Tinariwen com davant la tensió elèctrica de Nueva Vulcano i Berri Txarrak o l'extraversió balcànica d'Emir Kusturica.

El Cruïlla segueix sent l'únic festival capaç d'acollir un recital de copla (el de Maria Rodés) i un altre de ska (el de The Selecter), però tot i així, i després d'uns primers anys a la recerca d'un públic disposat a disfrutar tot tipus de ritmes del món, la diversitat cultural cedeix aquest any part del seu protagonisme a la música blanca i occidental. De fet, els cinc artistes disposats dalt de tot del cartell (Macklemore & Ryan Lewis, Damon Albarn, Jack Johnson, Band of Horses i Vetusta Morla) podrien estar tocant en un festival de rock convencional com el Bilbao BBK Live, que se celebra aquest mateix cap de setmana. Tot i el seu contrastat esperit eclèctic, aquest serà el Cruïlla amb més predomini de pop-rock.

Des que el 2010 va abandonar la seva ciutat natal, Mataró, i va renéixer al Fòrum com a festival de dos dies, el Cruïlla ha mantingut la promesa de defugir la sobreoferta plantant-se en quatre escenaris i no més de 18 actuacions per dia. A més, els concerts tenen una durada raonable; la majoria de grups actuen entre una hora i un quart i una hora i mitja. Sota aquestes premisses tan raonables, el festival barceloní espera atraure uns 40.000 espectadors.

Altres sinergies

Notícies relacionades

Una altra diferència del festival, encara que menys visible, són els seus aliats. El Cruïlla compta entre els seus patrocinadors amb la banca ètica Triodos, i entre els seus col·laboradors destaca l'Asacc (Associació de Sales de Concerts de Catalunya). A més, en lloc d'exposar  al seu recinte els últims models d'ulleres de sol o cotxes, permet la instal·lació d'estands en què el públic pot informar-se dels avantatges d'integrar-se en cooperatives com Som Energia. Tota una excepció en un àmbit, el dels festivals, on només es fomenta el consum desbocat.

Diumenge a la tarda el Cruïlla celebrarà una breu jornada de clausura amb els catalans Joan Rovira i Blaumut i la cantant francesa de pop Zaz. Amb un peu al jazz i un altre a la radiofórmula, Zaz s'ha convertit en una emergent estrella al país veí. El festival acull el seu debut en territori espanyol.