EFEMÈRIDE FOTOGRÀFICA

10 anys de Ruido

La Universitat de Barcelona acull una exposició que commemora el desè aniversari de l'organització de fotoperiodistes

Els membres de l'associació asseguren que l'essència és la mateixa que quan van començar, malgrat el pas del temps

Els membres de RUIDO Photo, amb Silvia Omedes i Lourdes Cirlot, a la UB.

Els membres de RUIDO Photo, amb Silvia Omedes i Lourdes Cirlot, a la UB. / CLAUDIA FRONTINO

2
Es llegeix en minuts
CLAUDIA FRONTINO / Barcelona

"¡A mi el que em passa és que em mola fer fotos!". Aquesta declaració sincera forma part del manifest fundacional de Ruido Photo, un grup d'amics apassionats per la fotografia que van començar un projecte professional que ha evolucionat sense abandonar l'esperit que els va unir.

Aquest col·lectiu celebra ara el seu desè aniversari i, el que va començar sent una colla de sis estudiants de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC), s'ha convertit en una família de fotoperiodistes, dissenyadors i amants de la fotografia documental.

Per celebrar l'efemèride, Ruido Photo ha organitzat una exposició al vestíbul de la Universitat de Barcelona (UB), on es pot veure l'evolució de l'organització, així com els seus projectes més destacats. Les fotografies exposades, emmarcades dins del cicle fotogràfic DOCField, són una mostra més que representativa del que va ser Ruido en els seus inicis i del que és ara.

Retrospectiva i 'agenda setting'

Edu Ponces, un dels seus membres, explica que, malgrat haver deixat enrere una part dels seus membres inicials, "l'essència és la mateixa que quan vam començar: volem fer fotoperiodisme per canviar les coses". Mirant enrere, Ponces confessa que l'organització s'ha "sofisticat", ja que ara fan "projectes grans", però remarca que amb els seus reportatges fotogràfics el que volen és "ser responsables i difondre el que passa".

Que fer fotoperiodisme no és senzill avui dia no és cap secret. Si a més els temes a cobrir no formen part de l'agenda mediàtica --l'anomenada 'agenda setting'-- , encara resulta més complicat. Davant el repte de fotografiar i investigar temes sense cabuda als diaris generalistes, l'equip de Ruido va decidir viure del que els agradava: el fotoperiodisme compromès.

Els seus àmbits d'actuació són multidisciplinaris i van des de la investigació i documentació, a la formació i difusió, passant per la fotografia participativa --un concepte que remarquen especialment i que consisteix a donar càmeres als protagonistes de les històries--. En aquests 10 anys, han treballat majoritàriament en àrees temàtiques com la immigració, els conflictes i la violència, i han posat un èmfasi especial en històries internacionals.

Brindis 

Notícies relacionades

Amb el vestíbul de la UB ple d'entusiastes com ells, els nois de Ruido han agraït la confiança i l'esforç de les persones que els han seguit al llarg d'aquests anys. Acompanyats de la directora del Photographic Social Vision, Silvia Omedes, i de la vicerectora de la UB d'Arts, Cultura i Patrimoni, Lourdes Cirlot, els fotògrafs i el dissenyador que formen la família Ruido han brindat per més anys de reportatges i per més aventures per mostrar.

A la pregunta de "¿com us veieu d'aquí 10 anys?" Edu Ponces respon: "Fent el mateix. Tant de bo que sigui amb més estabilitat professional. Espero que seguim fent el mateix, ¡però millor!".