mascarell vol incloure la indústria editorial en el futur museu de catalunya

Editors al museu

La Biblioteca de Catalunya rep els arxius de Grijalbo i Plaza & Janés

Expedient de censura del llibre ’La novela histórica’, de Lukács.

Expedient de censura del llibre ’La novela histórica’, de Lukács.

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

Penguin Random House va fer efectiva ahir la donació a la Biblioteca de Catalunya dels arxius documentals de les dues històriques editorials barcelonines que van acabar integrades en aquest grup editorial, Plaza & Janés i Grijalbo. La documentació dipositada formalment ahir per la directora general del grup, Núria Cabutí, passarà a engrossir el conjunt de llegats, donacions i adquisicions que pretenen conservar i fer consultable a la biblioteca nacional la documentació que explica el desenvolupament de la indústria editorial catalana. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va apuntar a més un objectiu a mitjà termini: que tot aquest llegat passi a formar part del futur Museu d'Història de Catalunya (que en l'etapa Tresserras va ser batejat com a Museu de la Societat però al qual Mascarell es va referir ahir en dues ocasions com a «Museu Nacional de Catalunya»).

No fa gaire, compres, tancaments i fusions editorials van acabar amb la destrucció d'arxius d'importants editorials catalanes. En primera instància, la crida de Cultura als editors a concentrar aquests fons històrics a la Biblioteca de Catalunya pretén garantir la seva conservació i el seu accés per part dels investigadors. A mitjà termini, va afegir Mascarell, l'objectiu seria «més que crear un centre nacional del llibre com el francès, que hi hagi un museu nacional en el qual el llibre estigui present».

Notícies relacionades

Els arxius de Grijalbo i Plaza & Janés inclouen expedients de censura, informes editorials, contractes, correspondència amb autors i agents i 25.000 fotografies utilitzades en grans obres enciclopèdiques o il·lustrades. «Aquesta documentació ajuda a entendre el procés de com treballa una editorial per dins», va sostenir Núria Cabutí.

LA COMPRA DE L'ARXIU TUSQUETS / Les aportacions de les editorials que han respost a aquesta crida han estat fins ara desinteressades. Una altra cosa molt diferent és el que va succeir amb el miler de documents venuts pels hereus de l'editora Esther Tusquets per un total de 366.000 euros, una xifra que l'Associació d'Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya va qualificar de «francament indecent». Cultura ha sostingut que aquesta valoració es va fer d'acord amb una taxació independent, el contingut de la qual, no obstant, no ha fet públic.