LLIBRES

Wajdi Mouawad i Antoni Vives, premis Llibreter

El guardó del gremi promou llibres que mereixen més atenció

Wajdi Mouawad, autor d’’Ànima’.

Wajdi Mouawad, autor d’’Ànima’.

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

La novel·la Ànima, del director teatral libanès Wajdi Mouawad, I demà, el paradís, d'Antoni Vives, i Jon Klassen per l'àlbum il·lustrat Aquest barret no és el meu van ser guardonats ahir a la nit amb el Premi Llibreter, concedit cada any pel Gremi de Llibreters de Catalunya «per destacar i reconèixer la qualitat i la significació de determinats títols per afavorir la difusió mitjançant la seva promoció a les llibreries».

Les bases del premi el distingeixen de la resta de guardons a una obra publicada l'any anterior. Per un costat, pel marc temporal: poden ser considerats els llibres publicats entre el 2 de maig del 2013 i l'1 de maig del 2014. Per l'altre, perquè no es tracta exactament de determinar la millor obra de l'any anterior sinó de promoure llibres «que destaquin per la seva temàtica, pel tractament literari i per la qualitat» però que «no hagin rebut l'atenció que es mereixen». El procés de selecció és complex: cada llibreria pot proposar cinc llibres de cada una de les tres modalitats (literatura catalana, altres literatures i àlbum il·lustrat), i els més votats són sotmesos a la consideració de tres jurats compostos per cinc membres, tots llibreters.

Ànima (publicada en català per Edicions del Periscopi i en castellà per Destino) és la segona incursió en la narrativa de Wajdi Mouawad, nascut el 1968 al Líban i nacionalitzat canadenc. El protagonista d'aquesta duríssima novel·la, Wahhch Debch, es llança a una caça humana a través d'Amèrica després de l'assassinat de la seva dona, que el conduirà a bussejar als seus convulsos orígens que es remunten a les massacres de Sabra i Xatila.

Notícies relacionades

MOUAWAD I CATALUNYA / Mouawad, que no va estar present en l'entrega del premi, va enviar a través dels seus editors un agraïment que destaca la tasca dels seus traductors Anna Casassas i Pablo Martín. «Aquest premi m'emociona precisament pel seu caràcter hospitalari, pel seu caràcter polític: quan Europa ha votat últimament una tendència a la desconfiança, un premi, sigui el que sigui, atorgat a un estranger, no pot ser sinó una feliç manera de resistir a la brutalitat», ha escrit Mouawad. «M'enorgulleixo de tenir, gràcies al teatre i ara també gràcies a la literatura, una relació tan privilegiada amb el públic català», afegeix.

A I demà, el paradís (RBA), la tercera novel·la d'Antoni Vives (Barcelona, 1965), la protagonista fuig de la Barcelona dels anys 50 a la teòricament paradisíaca Guinea Equatorial. Però el paradís no existeix, ni allà ni en altres dos moments i llocs en els quals transcorre la novel·la, el Cadaqués encara pobre dels anys 20 i  30 i el de la progressia del tardofranquisme. Al llibre, amb els seus noms ocults sota altres identitats, desfilen personatges com per exemple Josep Pla, García Lorca i Salvador Dalí.