LES ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA

'Snowpiercer (Rompenieves)', viatge per un món congelat

****

Estrena: 9 de maig

Bong Joon-ho

FANTÀSTICIntèrprets: Chris Evans, Tilda Swinton, John Hurt, Song Kang-ho, Jamie Bell, Octavia Spencer • Títol original: ‘Snowpiercer’ • Corea del Sud / EUA • 126 minuts

Un guàrdia civil declara que Torra va anar a la nau del material electoral de l1-O

Un guàrdia civil declara que Torra va anar a la nau del material electoral de l1-O

1
Es llegeix en minuts
per Quim Casas

Dos dels millors cineastes sud-coreans dels últims anys, Bong Joon-ho (The host) i Park Chan-wook (Oldboy) uneixen forces per a una proposta fascinant. Realitzada pel primer i produïda pel segon, a partir d'un còmic francès, Snowpiercer (Rompenieves) ens situa en paratges narratius i dramàtics similars als de la novel·la de Joseph Conrad El cor de les tenebres i, sobretot, El tren de l'infern, un guió d'Akira Kurosawa que va filmar Andrei Konchalowski el 1985.

Notícies relacionades

L'escenari és un tren en perpetu moviment, una arca mecànica (i poc bíblica) en què, dividits entre vagons que representen les diferents classes socials, viatgen els supervivents d'una catàstrofe que ha relegat la Terra a un espai totalment congelat. El film narra una revolta que acaba en revolució i consciència de classe: cada vagó que conquisten els sublevats és la representació d'una esfera social que ja s'ha perdut.

El vigor brutal de les escenes d'acció contrasta amb la serenitat del discurs ideològic dins dels paràmetres d'una producció d'envegadura, distribució dels totpoderosos germans Weinstein i repartiment internacional: el líder de la revolta, Chris Evans, comparteix encara cartell com el superheroi Capità Amèrica, i Tilda Swinton aporta un toc grotesc de cine d'autor europeu. Joon-ho, hàbil per a la barreja de gèneres i estils (drama, acció, fantàstic, videojoc, cine apocalíptic), compon diversos moments d'especial intensitat com el tiroteig entre vagons en cercle, amb les bales trencant a poc a poc els gruixuts vidres que protegeixen rics i pobres d'un món devastat i d'un blanc encegador.