CITA A OVIEDO

Frank Gehry, guardonat amb el Príncep d'Astúries de les arts 2014

El jurat alaba l'obra de l'arquitecte canadenc, autor del museu Guggenheim de Bilbao

L’arquitecte Frank Gehry, davant del Guggenheim de Bilbao.

L’arquitecte Frank Gehry, davant del Guggenheim de Bilbao. / EFE

1
Es llegeix en minuts

L'arquitecte canadenc establert als Estats Units Frank Gehry ha estat guardonat amb el premi Príncep de les arts 2014, que s'ha donat a conèixer aquest dimecres, 7 de maig, a l'Hotel de la Reconquista d'Oviedo.

El jurat ha destacat la trajectòria de Gehry entre les 36 candidatures de 19 nacionalitats que optaven al premi, primer dels vuit guardons internacionals que convoca anualment la Fundació Príncep d'Astúries, i que aquest any arriben a la seva 34a edició.

Corrent desconstructiu

Gehry, que el 1989 va rebre el premi Pritzker d'arquitectura, el màxim reconeixement mundial d'arquitectura, està considerat un dels més destacats representants del corrent desconstructivista dels EUA.

El nord-americà, nascut a Toronto (Canadà) el 1929 i que resideix als Estats Units des dels 15 anys, es converteix així en el sisè arquitecte que obté el guardó, després d'Oscar Niemeyer, Francisco Javier Sáenz de Oiza, Santiago Calatrava, Norman Foster i Rafael Moneo, que el va obtenir el 2012.

Altres edicions

L'any passat el premi va ser per al cineasta Michael Haneke, que es va unir a altres guardonats en aquesta categoria, com Rafael Moneo, Riccardo Muti, Norman Foster, Oscar Niemeyer, Barbara Hendricks, Woody Allen, Bob Dylan, Pedro Almodóvar, Fernando Fernán Gómez, Paco de Lucía, Vittorio Gassmann, Miquel Barceló, Luis García Berlanga o Eduardo Chillida.

Notícies relacionades

Els premis Príncep d'Astúries estan destinats, segons els Estatuts de la Fundació, a guardonar "la tasca científica, tècnica, cultural, social i humanitària realitzada per persones, institucions, grup de persones o d'institucions en l'àmbit internacional".

D'aquesta manera, el premi Príncep d'Astúries de les arts es concedeix als que destaquen "en l'àmbit en la cinematografia, el teatre, la dansa, la música, la fotografia, la pintura, l'escultura, l'arquitectura i altres manifestacions artístiques que constitueixin una aportació rellevant al patrimoni cultural de la humanitat". El guardó està dotat amb una escultura de Joan Miró, 50.000 euros, un diploma i una insígnia.