RECONEIXEMENTS INSTITUCIONALS

Sónar, Premi Nacional de Cultura

El Conca premia també Pagès Jordà i The Dalí Museum St Petersburg, entre d'altres

La pallassa Pepa Plana.

La pallassa Pepa Plana. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

El Festival Internacional de Música Avançada i New Media Art de Barcelona, o el que és el mateix, el Sónar, ha estat un dels 10  guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya, les distincions que anualment entrega el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca) per «distingir la innovació, la continuïtat i l'excel·lència». El festival, que aquest any celebra la seva 21a edició, rebrà el premi com a «iniciativa cultural pionera» sorgida a Barcelona que «atrau públic i artistes de tot el món i que s'exporta amb èxit a països de quatre continents», segons resa al comunicat fet públic ahir per la institució.

Els altres nou guardonats són l'escriptor Vicenç Pagès Jordà, The Dalí Museum St Petersburg (Florida), la pallassa Pepa Plana, l'organització Amical Wikimedia, la cobla La Principal de la Bisbal, el científic Joan Massagué, el coreògraf Roberto Oliván, l'editor Jaume Vallcorba i Mireia Barrera, directora del Cor Madrigal de Barcelona. Tots reben el premi en la mateixa categoria -el 2012 es van suprimir les disciplines- i tots els premiats rebran una dotació de 15.000 euros. L'entrega tindrà lloc el 2 de juny en una cerimònia presidida per Artur Mas.

Notícies relacionades

MOTIUS CONTRASTATS / La pallassa Pepa Plana encarna «l'univers de les dones en clau d'humor femení en un circ sovint del tot masculí», segons el Conca, mentre que el museu dels EUA «constitueix un nucli molt important per a la difusió mundial de l'obra de Dalí i, al mateix temps, de l'art català».

El jurat, format pel plenari del Conca, recorda que Pagès Jordà «compta amb una rellevant obra» i, a més, el 2013 va obtenir el Sant Jordi amb Dies de frontera. I subratlla que Vallcorba és fundador de Quaderns Crema i Acantilado. De La Principal de la Bisbal en destaca els seus 126 anys de trajectòria, i d'Amical Wikimedia, l'objectiu d'oferir en català «la suma de tot el saber humà». La trajectòria d'Oliván, Barrera i Massagué són motius més que contrastats per obtenir la distinció.