Celebració

'L'Avenç', 400 números d'història i cultura en català

LAvenç, 400 números dhistòria i cultura  en català_MEDIA_1

LAvenç, 400 números dhistòria i cultura en català_MEDIA_1

1
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA
BARCELONA

37 anys després d'iniciar el seu camí, el 1977, en la incipient transició, L'Avenç, que va néixer com una revista mensual d'història en llengua catalana que pretenia explicar aquell recent «passat que no havia estat explicat», recorda el seu actual director, Josep M. Muñoz, es va vestir ahir a la tarda de llarg per celebrar el seu número 400 en un acte al Born Centre Cultural. I ho va fer donant fe de la seva constant evolució cap a «una revista de cultura pensada per al lector no mandrós, el lector exigent amb inquietuds de públic culte, que llegeix, va a exposicions, al teatre, a concerts...», responent així a «les noves demandes de la societat catalana». Això, va afegir Muñoz, «sense abandonar l'essència que sempre ha distingit L'Avenç: la mirada històrica sobre la realitat, que ens ajuda a veure el present».

Notícies relacionades

El número 400 és un especial sobre Europa amb uns articles que «reflexionen sobre com la construcció europea no ha evolucionat prou i sobre la seva mala resposta a la crisi -comenta Muñoz, que pilota la revista amb Núria Iceta-. No hem d'oblidar la història, perquè ens demostra que d'una recessió econòmica no s'ha sortit mai amb polítiques d'austeritat, que allarguen la crisi i provoquen conseqüències socials dramàtiques».

JOSIPOVICI I RIQUER / L'Avenç basa el seu futur tant en les subscripcions com en la seva faceta editorial, amb una desena de llibres a l'any. Per continuar el seu camí, Muñoz va fer una crida a l'ajuda de les administracions i a l'esforç del lector. En l'acte, en què va intervenir l'escriptor britànic Gabriel Josipovicil'historiador Borja de Riquer va parlar de «les difícils relacions entre la demanda social del passat, el treball dels historiadors i les interferències de la política».